Mudanya Belediye Meclisi'nde muhalefet salonu terk etti


Bursa'nın Mudanya Belediyesi'nin geçtiğimiz hafta muhalefetin tam kadro hazır bulunmasına rağmen CHP'li 13 üyenin katılmaması sonucu ertelenen meclis toplantısında bu kez muhalefetin toplantıyı terk etmesi damga vurdu.

Mudanya'ya bağlı Tirilye Mahallesi'nde Faruk Çelik Kültür Merkezi'nde yapılan meclis toplantısında henüz gündem başlamadan yapılan konuşmalarda meclisi izlemeye gelen vatandaşların alkışlarından rahatsız olan AK Parti ve MHP'li toplam 11 üye, Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'ın 'meclise hakim olamadığı' gerekçesiyle salonu toplu olarak terk etti.

Gündem maddeleri öncesinde söz alan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, geçtiğimiz hafta toplanamayan meclise ilişkin muhalefetteki partilerin yaptığı açıklamalara dikkati çekerek, daha önceki dönemlerde de Mudanya Belediye Meclisi'nin çoğunluk sağlanamadığı gerekçesiyle toplanamadığına ilişkin meclis tutanaklarını gösterdi.

"BİZDEN MAL ALMAK KOLAY DEĞİL"

Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımı olan sahil projesiyle ilgili sıkıntıların devam ettiğini vurgulayan Türkyılmaz, Bakanlar Kurulu kararıyla Mudanya Belediyesi'nde işletme hakkı bulunan Mudanya İskelesi'nin Büyükşehir Belediyesi'ne geçtiği yönündeki haberlere de gönderme yaptı. "Bizden mal almak öyle kolay değil" diyen Türkyılmaz, "Mudanya'nın hakkını koruyan yasalar da vardır. Birilerinin aldığı kararlarla, birilerinin hükümet gücüyle bu yerlere el koyması kolay değildir. İskeleyle ilgili bizde gereken mücadelemizi vereceğiz. Bu konuda Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğiz." dedi.

UYARMALAR İŞE YARAMADI, MUHALEFET SALONU TERK ETTİ

Meclisi izlemeye gelen ve çoğunluğu CHP'lilerin olduğu gözlenen salonda, Başkan Türkyılmaz'ın konuşmalarına sıklıkla alkış ve ıslıklarla destek verilmesi üzerine muhalefet grubundaki meclis üyeleri başkandan toplantı düzeni konusunda vatandaşları uyarmasını istedi. MHP Grup Sözcüsü Yaşar Ardıç ile AK Parti Grup Sözcüsü Kadir Kahraman'ın yerel yönetimle ilgili değerlendirme ve sorularına ilişkin konuşmalar ardından söz alan Başkan Türkyılmaz, alkışların yaşanan stres dolayısıyla olduğunu öne sürerek, katılımcıları salondaki sessizliği korumaları konusunda uyardı. Ancak izleyenlerin Başkan Türkyılmaz ve muhalefetin konuşmalarına müdahalesi devam edince AK Parti ve MHP'li 11 üye meclis salonunu toplu olarak terk etti.

YENİDEN YOKLAMA YAPILDI

Muhalefet grubunun meclisi terki karşısında yeniden yapılan yoklamada CHP'lilerin yeter sayısıyla meclisin devam edeceği anlaşılması üzerine gündem maddelerine geçildi. CHP Grup Sözcüsü Hüseyin Esen, "Bugün meclisi terk eden muhalefetten tarih bunun da hesabını soracaktır" derken, "Tencere dibin kara, benimki senden kara" deyimiyle gönderme yaptı. Daha sonra gündemde görüşülen çoğunluğu imarla ilgili olan maddelerin komisyonlara sevki kararlaştırılırken, daha önceden komisyonlara sevk edilen konularda komisyondan geldiği şekliyle kabul edildi. Meclis, zabıta memurlarının fazla çalışma ücretlerini ise 428 lira olarak belirledi.

AK PARTİ VE MHP ORTAK AÇIKLAMA YAPTI

Öte yandan meclis toplantısı sonrası AK Parti ve MHP Mudanya ilçe başkanlarının da hazır bulunduğu basın açıklaması yapan muhalefet grubu, Başkan Türkyılmaz'ın meclise hakim olamadığından dolayı salonu terk etmek zorunda kaldıklarını savundu. MHP Mudanya İlçe Başkanı Yüksel Kesen, Türkyılmaz'ın sıra dışı çıkışları olduğunu belirtirken, AK Parti Mudanya İlçe Başkanı Erdal Kaya, meclisi çalışamaz hale getiren Türkyılmaz'ın şovmenliğe soyunduğunu öne sürdü.

MECLİS DEĞİL SANKİ FUTBOL MAÇI…

Muhalefetteki partilerin grup sözcülerinin de durum değerlendirmesi yaptığı açıklamada, MHP Grup Sözcüsü Yaşar Ardıç, meclis salonunun futbol karşılaşmasındaymış gibi bir havaya büründürüldüğünü iddia ederek, bundan sonraki meclislerde usulüne uygun bir toplantının yapılmasını diledi.
İktidardaki meclis üyelerinin toplantıya gelmemesiyle meclisin toplanamamasının Cumhuriyet tarihinde ilk olduğunu yineleyen AK Parti Grup Sözcüsü Kadir Kahraman, "Otobüslerle Tirilye'ye getirilen, önceden planlanmış, şova dayalı mecliste yaşanan bu hareket de yine bir ilke sahne oldu. Meclis düzenini sağlayamadığı için muhalefet üyeleri tarafından terk edilmesi ikinci bir ilk oldu." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Mudanya Belediye Meclisi'nde muhalefet salonu terk etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER