Müftü Yalman: Kurbanı Allah'ın rızasını kazanmak için yerine getirmeliyiz


Yozgat'ın Kadışehri İlçe Müftüsü Abdullah Yalman, kurban'ın sadece et yemek için düşünülmemesi gerektiğini belirterek, "Kurban'ı Allah'a yaklaşmak ve O'nun rızasına ermek için, ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmek sünnetti. Kurban, bir Müslüman'ın bütün varlığını gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir." dedi.

Yaptığı yazılı açıklamada, kurbanın Müslümanlarca yerine getirilmesi gereken mali bir ibadet olduğunu vurgulayan Müftü Yalman, "Kurban kesmek, akil, baliğ (akıllı, ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslümanın yerine getireceği mali bir ibadettir. Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakarlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir." diye konuştu. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı ve azalarının tam olması gerektiğini vurgulayan Müftü Yalman, şöyle devam etti: "Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz."

Kurban etinden mutlaka yoksullara da dağıtılması gerektiğini söyleyen Yalman, şunları kaydetti: "Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s.) kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir. Ailenin fakir olması durumunda etin tamamı da evde bırakılabilir. Ancak, durumu iyi olan Müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunluğunu hatta tamamını dağıtmaları uygun olur. Kurban paylaşmaktır. o yüzden kurban kesen aile durumuna göre kurban etini fakir ve yoksullarla paylaşabilir. ayrıca bir evden birden fazla kişi kurban kesecek ise bu kurbanlardan birini vekalet yoluyla kurban kesen güvenilir kuruluşlara bağışlayarak tüm dünyadaki fakir ve yoksullara ulaşmasını da sağlayabilirler."
CİHAN
<< Önceki Haber Müftü Yalman: Kurbanı Allah'ın rızasını kazanmak... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER