Muğla'da bir yılda 29 kişi sigarayı bıraktı


Muğla'da sigara bırakma polikliniklerine 2014 yılında müracaat eden 670 kişiden 29'u bıraktı. "Dumansız Hava Sahası" uygulamasında ise il genelinde 33 bin 195 işyeri denetledi. Bunlardan 291 işyerine ve kapalı ortamda sigara içtiği tespit edilen 150 kişiye cezai yaptırım uygulandı.

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Sigaranın halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken dünya çapında bir mesele olduğunun altını çizdi. Sigarada yaklaşık 4 binin üzerinde zehirli, kimyevi ve kanserojen madde bulunduğunu belirten Ceyhan, "Sigara başta akciğer kanseri olmak üzere yutak, böbrek, karaciğer, kan, gırtlak, ağız boşluğu, serviks, pankreas ve idrar kesesi kanseri görülme sıklığının artmasına neden olmaktadır. Sigara içme, sadece sigara içenlerin sağlığını değil, içen bireylerin yakın çevresinde yaşayan kişileri de etkilemektedir. Halk arasında beşik ölümü olarak bilinen ani bebek ölümleri, orta kulak ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları ve astım, yine erişkinlerde kalp hastalıkları ve akciğer kanseri, sigara dumanına maruz kalmayanlara göre bu kişilerde daha sık görülmektedir." dedi.

DÜNYADA SİGARADAN HER 8 SANİYEDE BİR İNSAN ÖLÜYOR

Ceyhan, günde bir paket sigara içen kişinin vücudunda 20 yılda 7 kg. is ve katran biriktiğine dikkat çekerek, "Dünyada tüm ölümlerin yüzde 30'u sigara nedeniyledir. Sigara içenlerde yaşam beklentisi. içmeyenlere oranla 18 yıl kısadır. Dünyada her 8 saniyede bir insan sigara nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sigara başlama nedenleri arasında merak, özenti, arkadaş baskısı, arkadaşlar arasına katılma gibi nedenler yer almaktadır. Hayatında bir kere sigara içenlerin yüzde 85'inin bağımlı oldukları görülmüştür. Alışkanlıklar değiştirilmedikçe kansere bağlı ölümlerin artacağı da bilinen bir gerçektir." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE SİGARA TÜKETİMİNDE AVRUPA ÜÇÜNCÜSÜ

Türkiye'de sigara içmenin yaygın bir alışkanlık ve önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu dile getiren Ceyhan, "Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında sigara tüketiminde üçüncü sırada, dünya ülkeleri arasında da yedinci sırada yer alıyor. Türkiye'de 2020 yıllarında kanser vakalarının yüzde 24 artış göstereceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle sigara kullanımının önlenmesi mücadelesinin önemi her geçen gün artmaktadır. Günümüzde tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada sigarayı bırakma polikliniklerinin etkinliği kabul görmektedir. Bu amaçla ilimizde Menteşe Toplum Sağlığı Merkezi KETEM Birimi, Fethiye Toplum Sağlığı Merkezi, Marmaris Toplum Sağlığı Merkezi, Marmaris Devlet Hastanesi, Milas Toplum Sağlığı Merkezi Milas Devlet Hastanesi ve Bodrum Toplum Sağlığı Merkezi'nde sigara bırakma poliklinikleri hizmet vermektedir. Sigara bırakma polikliniklerine 2014 yılında 670 kişi müracaat etmiş olup 29 kişi sigarayı bırakmıştır. Ayrıca 4207 sayılı kanunla beraber Dumansız Hava Sahası uygulaması gereğince il genelinde 33 bin 195 işyeri denetlenmiş, 291 işyerine ve kapalı ortamda sigara içtiği tespit edilen 150 kişiye cezai yaptırım uygulanmıştır. Muğla halkının, 4207 sayılı kanun hükümlerine aykırı olarak kapalı alanlarda tütün ürünleri tüketilmesi durumunda Alo 184 SABİM, 155 Polis ve 156 Jandarma'yı arayarak yasanın uygulanmasına destek vermelerini bekleriz." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Muğla'da bir yılda 29 kişi sigarayı bıraktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER