Muğla'da patates üretimi çiftçinin yüzünü güldürüyor


Muğla'da tütünün yerine yetiştirilmeye başlanan patateste, bu sene rekoltenin 150 tona yükseleceği tahmin ediliyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen, "Katma Değeri Yüksek Alternatif Tarım Ürünleri" projesi kapsamında dağıtılan sertifikalı patates tohumları, üreticinin yüzünü güldürüyor. İlk yıl 17 ton ürün alınırken geçen yıl rekolte 100 tona yükseldi. Belediye Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından finansmanı sağlanan ve il genelindeki üreticilere dağıtılan sertifikalı patates tohumları, bu yılki aşırı yağışlar ve tohumlar geç ekilmesine rağmen mahsul miktarıyla üreticilerin yüzünü güldürdü. Ekilen bölge ve toprak özelliklerine göre patates verimi, dekarda 4 ile 9 ton arasında oldu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Muğla'da iklim özellikleri ve verimli toprakları dolayısıyla hemen hemen her ürünün yetiştirebildiğini söyledi. Tütün ve pamuk yerine, katma değeri yüksek sebze üretim programı kapsamında çalışma yürüttüklerini kaydeden Ekici, "İl genelinde 50 ton patates tohumu dağıtılan üreticiler, erken hasattan elde ettikleri ürünü ortalama 1–2 liradan satmanın sevincini yaşıyor. 25 üreticiyle başlattığımız çalışmalar, bu yıl 120 üreticiyle devam ediyor. Bu yıl yaklaşık 150 ton patates üretmeyi hedefliyoruz." dedi.

Muğla'daki patates üretim çalışmalarından alınan verimin, ülke ortalamasının çok üzerinde olduğunun altını çizen İl Müdürü Ekici, "Muğla'da 90 ve 140 günlük çeşitlerden oluşan erkenci, orta erkenci ve geççi çeşitlerden oluşan tohumluklarımızın dikim ve hasat çalışmaları başladı. Bu yıl devam eden üretim çalışmalarında Yatağan, Ula, Kavaklıdere, Seydikemer, Köyceğiz'in yüksek kesimleriyle Menteşe'de dikim işlemi yapıldı. Marmaris, Milas, Datça, Köyceğiz ve Dalaman'da ise hasat yapılıyor. Bu yıl verim çok yüksek. Üreticilerimiz, sahil bölgelerimizde dekar başına 4-7 ton ürün alırken yüksek yayla kesimlerinde bu oran 5-9 tona kadar çıkabiliyor." ifadelerini kullandı.

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan da bu yıl çiftçilerin yüzünün güldüğünü ifade ederek, "Çiftçilerimizin gelirini arttırmaya yönelik, Katma Değeri Yüksek Alternatif Tarım Ürünleri projesi kapsamındaki ürünlerden biri olan patates tohumları satın alındı ve çiftçilerimize ücretsiz olarak dağıtıldı. Büyükşehir Belediyemiz'in teknik elemanlarınca yerinde yapılan incelemelerde, çiftçilerimizin bu hizmetten memnun olduğu ve dağıtılan tohum miktarının arttırılmasını istedikleri gözlemlendi. Çiftçilerimizin sertifikalı ve yüksek verimli tohumlarla gelirini arttırma çalışmalarımız, gelecek yıl da artarak devam edecek." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Muğla'da patates üretimi çiftçinin yüzünü güldürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER