Muğla'daki 157 öğrenci salatadan zehirlendi

Muğla'nın Datça, Ula ve Yatağan ilçelerinde, taşımalı eğitim kapsamında çeşitli okullarda eğitim gören ve hastanelere kaldırılan 157 öğrencinin, salatadan zehirlendiği açıklandı.

Muğla'daki 157 öğrenci salatadan zehirlendi

 Çeşitli ilkokul ve ortaokullardan 157 öğrenci, 5 Kasım 2015'te patatesli köfte, pilav ve salatadan oluşan öğle yemeğini yedikten sonra akşam evlerinde rahatsızlanmıştı. Yüksek ateş, mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma şikâyetiyle ailelerince hastanelere götürülen öğrenciler, tedavilerinin ardından taburcu edilmişti.

Muğla İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, vakanın sebebini tespit etmek için ilgili yemek şirketinden aldığı çevre sürüntü örnekleriyle su ve yemek numunelerini laboratuvarda inceledi. Domates, marul, soğanve zeytinyağıyla yapılan salatada, koli basiline (bakteri) rastlandı. Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi'nde faaliyet gösteren söz konusu yemek firmasına 5 bin lira para cezası kesti. Ayrıca savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Muğla Valisi Amir Çiçek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Siz zannediyor musunuz ki bu olaydan sonra bunlar bir kenara atıldı, unutuldu, bunu yapanların yanlarına kâr kaldı? İlk yaşandığında öğrencilerimizin tedavisi yapıldı. Nereden yemek dağıtıldığı tespit edildi. Yemek numuneleri alındı. Neden olmuş olabilir, bunun tespiti yapıldı. Numunelerin gıda laboratuvarımızda değerlendirmesi, incelemesi yapıldı. Hattâ o firma, dört gün kapatıldı. Dört gün dedim ki kapatın, vermesinler öğrencimize ve vatandaşa. Sadece öğrencilere değil, vatandaşa da veriyorlardı çünkü. Dört gün kapattık. Kapatıldığı zaman hijyeniydi, temizliğiydi diğer konulara da bakılarak, acaba bu yemek yapma sırasındaki niyeti nedir? Tabii ki kazanacak ama benim insanlarımın sağlığını tehlikeye atarak mı kazanacak? Hayır, buna müsaade etmemek için gerekli kanunlar doğrultusunda cezalar verildi." dedi.

Vali Çiçek, zehirlenme vakalarının yaşandığı gün menüde yer alan salatada koli basili bulunduğunu belirterek, "Diğer yemeklerde herhangi bir şey çıkmadı, laboratuvar sonuçlarında. Bununla ilgili de cezası nedir, ilgili kanuna bakıldı, ne yapılabilir, yaptırım nedir? O yaptırım kendisine verildi, ayrıca cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu." diye konuştu.
<< Önceki Haber Muğla'daki 157 öğrenci salatadan zehirlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER