Muhalefetten, hacı adaylarını ilgilendiren teklif

Hac ücretlerinde maliyetin Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinden karşılanması için kanun teklifi verildi...

Muhalefetten, hacı adaylarını ilgilendiren teklif

CHP, kur farkı nedeniyle hac ücretlerinde ortaya çıkacak maliyetin Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinden karşılanması için kanun teklifi verdi. Teklife göre, 2015 yılı için belirlenen hac ücretleri Merkez Bankası’nın 28 Kasım 2014 günkü ABD Doları kuru üzerinden hesaplanacak ve TL olarak tahsil edilecek. Diyanet, dövizdeki artışlar nedeniyle hacılara bu yıl bin 600 TL ek fatura çıkarmıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni Meclis Başkanlığı’na sundu. Teklifin gerekçesinde, Hacı adaylarının yıllardır hac ücretlerini Euro cinsinden ödemekteyken, 2014 yılının Kasım ayında Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulu tarafından alındığı belirtilen karar ile 2015 yılı hac ücretlerinin hacı adaylarından Euro yerine, Amerikan doları cinsinden tahsil edileceğinin açıklandığı belirtilerek şöyle denildi: 

“Ancak bu kararın alındığı 2014 Kasım ayından hacı adaylarının kesin kayıt yaptırmaları gereken ay olan 2015 Mart ayına kadar dolar kuru 2,20 TL seviyelerinden 2,64 TL’ye yükselerek yüzde 20’lik olağanüstü bir artış sergilemiştir. Bu artışın sonucu olarak Euro’dan dolara geçiş yapılmasaydı bugün itibarıyla hac ziyareti için kişi başına normal konaklamada 7 bin 850 TL (2 bin 780 Euro karşılığı) ödeyecek olan bir yurttaşımız, bu değişiklik nedeniyle kişi başı 9 bin 500 TL (3 bin 600 dolar karşılığı) ödemek zorunda kalacaktır. Yani 2015 yılında hacca gitmek isteyen yurttaşlarımız, bu karar ve mevcut hükümetin oluşturduğu siyasi ve ekonomik istikrarsızlık sebebiyle kişi başı yaklaşık bin 600 TL fazla ödemek zorunda kalacaktır. Türkiye’den 2015 yılında hacca gideceklerin sayısının 55 bin olduğu düşünüldüğünde, vatandaşlarımızın uğrayacağı toplam zararının 90 milyon TL’yi bulacağı hesaplanmaktadır.”

TÜRKLER, DÜNYANIN EN PAHALI HACCINI YAPIYOR

CHP’nin emekli müftü milletvekili İhsan Özkes ise konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında Türk hacıların dünyanın en pahalı haccını yaptığını söyledi. Bu yıl dolarda yaşanan artış nedeniyle her hacının bin 500 TL civarında fazla ödeme yapacağına işaret eden Özkes, 

“Dolardaki bu artış neticesinde hac ücretlerinin de dolar üzerinden alınması, doğal olarak kimi hacı adaylarımızı maddi sıkıntıya sokacaktır. Zaten dünyanın en pahalı haccını yapan hacılarımıza böylece daha da pahalı bir hac yükü yüklenmiş olacaktır. Ani gelişen doların yükselişi karşısında hazırlıksız yakalanan hacı adaylarımızı kendilerinden kaynaklanmayan ve tabiri caizse ibadetin tadını kaçıran bu durumun hacılarımıza yansıtılmaması gerekir.” dedi.

Zaman
<< Önceki Haber Muhalefetten, hacı adaylarını ilgilendiren teklif Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER