Mülteci tartışmasında tansiyon yüksek: AB üyesi 9 ülke AİHM'yi hedef tahtasına koydu

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazar, Mayıs 25 2025
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), yeniden siyasi tartışmaların hedefinde. İtalya öncülüğünde 9 Avrupa Birliği ülkesi, 22 Mayıs’ta yayımladıkları ortak mektupla AİHS’nin özellikle göç alanında nasıl yorumlandığına dair “yeni ve açık fikirli” bir tartışma başlatılması çağrısında bulundu. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Alain Berset, mahkemenin siyasallaştırılmaması gerektiğini belirtti.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin ofisi tarafından yayımlanan mektuba göre, imzacı ülkeler “doğru dengenin yeniden sağlanması gerektiğini” belirtiyor. Özellikle göçmenler konusunda sert politikalar izlemek isteyen üye devletler, AİHM’in ihlal kararlarından oldukça rahatsız.

TR724'ün haberine göre mektup, Meloni ile Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen’in Roma’daki görüşmesinin ardından kamuoyuna açıklandı. İmzacı ülkeler arasında Avusturya, Belçika, Çekya, Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya da yer alıyor.

AİHM’in yetkisi tartışılıyor

Mektupta, uluslararası sözleşmelerin günümüzün zorluklarıyla nasıl örtüştüğüne dair yeni bir değerlendirme yapılması gerektiği vurgulanırken, AİHM’nin bazı kararlarının “Sözleşme’nin kapsamını fazla genişlettiği” ve “ulusal demokrasilerde siyasi karar alma yetisini sınırladığı” öne sürülüyor.

Göç konusunda AİHM’nin Letonya, Litvanya ve Polonya’ya yönelik insan hakları ihlalleriyle ilgili kararları ile Danimarka’nın aile birleşimi kurallarını değiştirmeye zorlanması ve İtalya’nın göçmenlere yönelik uygulamak istediği politikaların engellenmesi bu eleştirilerin merkezinde yer alıyor. Birleşik Krallık hükümeti de Ruanda’ya giden uçağın AİHM kararıyla durdurulmasının ardından mahkemeyi ve AİHS sistemini hedef almıştı.

Söz konusu ülkeler, mahkemenin yorumlarının artık ulusal siyaseti baskı altına aldığını iddia ederek, göç gibi “karmaşık ve hassas” meselelerde karar yetkisinin devletlerde kalması gerektiğini savunuyor.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri: “Mahkemeyi siyasallaştırmayın

Bu çıkışa Avrupa Konseyi’nden gecikmeden yanıt geldi. Konsey’in Genel Sekreteri Alain Berset, yaptığı yazılı açıklamada AİHM’nin “dışsal bir yapı” değil, 46 üye ülkenin kurduğu, gönüllü olarak imzalayıp onayladığı bir sözleşme ve kurumlar sisteminin parçası olduğunu hatırlattı.

Berset, “Tartışma sağlıklıdır, ancak Mahkemeyi siyasallaştırmak değildir. Hukukun üstünlüğünün hakim olduğu bir toplumda, hiçbir yargı organı siyasi baskıya maruz

Bu haberler de ilginizi çekebilir