Mülteciler Çankaya'da Türkçe öğreniyor


Çankaya Belediyesi resim, dans, takı tasarım gibi hobi kurslarından bilgisayar işletmenliği, dijital fotoğrafçılık gibi kişisel gelişim kursları yanında mültecileri de unutmadı.

Ülkelerinin içinde bulunduğu durum nedeniyle Türkiye'ye sığınmak durumunda kalan mülteciler, Çankaya Evleri'nde Türkçe okuma yazma öğreniyor. Derslere katılan yabancı uyruklu öğrenciler, büyük bir istekle yaşadıkları ülkenin dilini öğreniyor.

"ÖNCE SESLERİ ÖĞRETİYORUZ"

Öğrencilerin Irak Türkmen'i olmaları nedeniyle Türkçe konuşabildiklerini belirten Eğitmen Gül Meral Kaya, temel sorununun Latin harflerini öğrenmek yani okuyup yazabilmek olduğunu ifade etti. Öncelikle sesleri öğrettiklerini belirten Kaya, "Seslerle kelimeler oluşturma, sesin geçtiği kelimeleri cümle içinde kullanma gibi yöntemlerle eğitim veriyoruz. Bir an önce yaşadıkları ülkenin dilinde okuryazar olmayı o kadar çok istiyorlar ki hızla öğreniyorlar" diye konuştu. Kaya, öğrencilerin yıl sonunda yapılacak sınavın ardından okur yazar belgesi alacaklarını da ifade etti.

"TÜRKÇE OKUYABİLMEK ÇOK ÖNEMLİ"

Ülkelerinde çeşitli meslek sahibi ya da öğrenci olan 20-70 yaş aralığındaki kursiyerler ise Türkçe okuyup yazabilmenin kendileri için çok önemli olduğunu belirtti. Öğrenciliğe devam etmek, sokak tabelalarını, otobüs durağı levhalarını okuyabilmek isteyen kursiyerler, tüm bunların yaşamlarını kolaylaştıracağını ifade etti. En çok yazmakta zorlandıklarını anlatan Iraklı öğrenciler, "Sonuçta bizim alfabemiz farklı ama başladığımızdan bu yana çok yol kat ettik, harfleri, kelimeleri öğreniyoruz. Türkçe öğrenebilmemiz bu kadar önemliyken, böyle bir kursun olması bizim için büyük şans" dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Mülteciler Çankaya'da Türkçe öğreniyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER