Mülteciler Kilis’i yuttu
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Mart 30 2019
Mülteci akını şehirlerin demografik yapısını bozdu. 97 bin nüfuslu Kilis’e 154 bin mülteci geldi.
Türkiye Belediyeler Birliği'nin (TBB) raporuna göre Kilis'teki mülteci sayısı 154 bine ulaşırken, bu ilde kayıtlı Türk vatandaşı sayısı 97 bin 745'e düştü. Kilis'in ardından Hatay, Şanlıurfa ve Gaziantep'teki mülteci nüfusu yerli nüfusu zorluyor. Şanlıurfa'da 556 bin, İstanbul'da 555 bin, Hatay'da 461 bin, Gaziantep'te 493 bin, Adana'da 219 bin, Mersin'de 206 bin, İzmir'de 136 bin mülteci yaşıyor. TBB, mültecilerin belediye kaynaklarını hızla tükettiğini, bütçeden bu belediyelere yılda 2 milyardan fazla para gönderilmesi gerektiğini açıkladı.
NUFÜSUN 1.5 KATINI AŞTI
Raporda, belediyelere devlet bütçesinden yapılan maddi kaynak aktarımının belirlenmesinde her ildeki normal nüfusun dikkate alındığı, ancak aşırı düzeylere çıkan mülteci akını nedeniyle kaynak-harcama dengesinin olağanüstü bozulduğu belirtildi. Bütçeden aktarılacak kaynak için, yerli nüfusun yanı sıra mülteci nüfusunun da dikkate alınması gerektiği bildirildi.
Rapordaki verilere göre, mülteci akının en fazla vurduğu illerin başında Kilis geliyor. Kendi nüfusu sadece 97 bin 745 olan Kilis'te, 130 bini şehrin çeşitli yerlerinde, 24 bin 656'sı da barınma merkezlerinde olmak üzere toplam 154 bini aşkın mülteci yaşıyor. Mültecilerle birlikte kentte yaşayanların sayısı 252 bin 402'ye çıkarken mülteciler, yerli nüfusun 1.5 katını aştı. Kentteki her 100 kişiden 39'u yerli halktan 61'i ise mültecilerden oluşuyor.
Şanlıurfa ve Hatay sırada
TBB'nin raporuna göre, 1 milyon 985 bin nüfuslu Şanlıurfa, 555 bin 987 kişiyle en fazla mültecinin yaşadığı il durumunda bulunuyor. Şanlıurfa'nın kendi nüfusu 2 milyona yaklaştığı için Kilis'te yaşanan mülteci yoğunluğu Şanlıurfa'da yaşanmasa da bu il de gelecek için ciddi risk taşıyor. Aynı şekilde 1 milyon 575 bin nüfuslu Hatay da ağırlamak zorunda kaldığı 461 bin 691 mülteci nedeniyle belediye hizmetlerinin
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Bir KHK'lı daha bilmediği işi yaparken iş kazası geçirdi, vefat etti2.İşte detaylar: Güllü'nün kızına ait uyuşturucu test sonucu çıktı3.Yenidoğan çetesine tahliye!4.Ne demek istedi? Bahçeli: ”Erdoğan, günümüzün Süleyman’ıdır”5.İsrail Somaliland'ı tanıdı, Türkiye tepki gösterdi
6.Erdoğan Hatay'da brandalarla kapatılan inşaatlar için: ‘Şu binaların güzelliklerine bak…’7.İşte amca yeğen Cebeciler! Saray danışmanı çıktı8.Japonya'da facia! 50 araç birbirine girdi: Ölü ve yaralılar var9.AKP'li gazeteciler birbirine girdi: “Ahmet Hakan’ın sicili bozuk, itibarı yok”10.İstanbul'da otobüs şarampole yuvarlandı: 4 ölü, 7 yaralı

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER







