"Mültecilere yardım hem insani hem de dini bir görev"


Almanya'nın Baden Württemberg Eyaleti'nde Hz. İbrahim Sempozyumu'nun dördüncüsü Tübingen Üniversitesi'nde yapıldı.

Freiburg Üniversitesi Halkbilimleri Enstitüsü'nün eski Başkanı Prof. Dr. Max Matter, sunumunda mülteci konusunda sosyo-kültürel ve tarihi bakış konusunu ele aldı.

Almanya'ya gelen mülteci sayısının 1 milyon'a dayandığına dikkat çeken Prof. Dr. Matter, mevcut mülteci dalgasından önce Almanya'da mülteci sayısı ile ilgili rekorun 1992 yılında 438 bin olarak kayıtlara geçtiğini hatırlattı.

Göçü, sürgün, savaş-afet gibi mücbir sebepler, iş arayışı ve gönüllü olmak üzere dört nedene bağlayan Prof. Dr. Matter, Almanya'ya gelen göçmenlerin Alman bütçesine çok ciddi katkısının olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Matter, siyasilerin çok daha sonra gündem getirmiş olmasına rağmen Almanya'nın fiilen 1970'li yıllardan itibaren bir göç ülkesi olduğunu vurguladı.

Sempozyumun ilk panelinde Freiburg Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bernhard Uhde, Tübingen Üniversitesi'nden Dr. Abdelmalek Hibaoui ve Hochschule für Jüdische Studien Heidelberg'den Prof. Dr. Frederek Musall İbrahimi dinlerde mültecilere bakış konusunu ele aldı.

İslam dünyasının radikal akımlara bakışı ile ilgili soruları cevaplandıran Dr. Abdelmalek Hibaoui Müslümanların bu sorunla ancak eğitim ve bilimle mücadele edebileceğine dikkat çekti.

Mülteciler konusunda da açıklamalar yapan Dr. Hibaoui, Almanya'da bu konunun gündemde tutulmasında din görevlilerine büyük görev düştüğünün altını çizdi. Dr. Abdelmalek Hibaoui, Müslüman ülkelerin de mülteciler konusunda daha girişimci davranması gerektiği sözlerine ekledi.

Sempozyumun öğleden sonra yapılan oturumunda Tübingen Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Christine Arbogast, Esslingen Kaymakamlığı Mülteci Dairesi'nden Saime Ekin Atik ve Zuflucht Kultur e.V.'den Cornelia Lanz'ın FDP Tübingen Teşkilatı Başkanı Sascha Schmidt mültecilere yönelik işlemler ve karşılaşılan sorunlarla ilgili bilgi verdi.

Mültecilerle ilgili asıl sorunların belki 10 yıl sonra hissedilmeye başlayacağına işaret eden Dr. Christine Arbogast, bilhassa mültecilerin dil öğrenmelerine yönelik önemli girişimler olduğundan bahsetti.

Topluma birçok gönüllü yardımseverin mültecilere destek olmak istediğini belirten Esslingen Mülteci Dairesi'nden Saime Ekin Atik ise 'Ancak insanlar nasıl yardım edeceklerini ve ilgili resmi kurumlarla nasıl irtibata geçeceklerini tam olarak bilmiyorlar. Bu konuda bölgesel olarak yapılan organizasyonlara ve yerel kurumlara başvurulmasını tavsiye ediyoruz' dedi.

Sempozyumda mültecilere yönelik yardım projeleri de ele alındı. Time to Help e.V., Caritas ve Zuflucht Kultur e.V kurumlarının mültecilere yönelik yardım organizasyonları ile ilgili bilgi verildi.

Ayrıca sosyal medya üzerinden yapılan yarım organizasyonları ve projeleri tanıtıldı. Sempozyumun sonunda değerlendirme yapan Prof. Dr. Urs Baumann Almanya'da en kalabalık Müslüman grubun Türkler olduğunu, bu çerçevede Suriyeli ve diğer Müslüman mülteci gruplarla Türklerin yakın ilişki içinde olmalarının gerekliliğine işaret etti. CİHAN
<< Önceki Haber "Mültecilere yardım hem insani hem de dini bir görev" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER