Murat Üçer: Büyüme öngörüleri aştı


Turkey Data Monitor Ortağı ve Deloitte Türkiye Ekonomi Danışmanı Murat Üçer, 2015 için açıklanan yüzde 4'lük büyümeyi Cihan'a değerlendirdi. Üçer, "Öngörülerimi aşan bir büyüme geldi. 2015 Ekim- Aralık döneminde yüzde 5'i aşan bir büyüme gördük. Yani sanayi üretimi de onun sinyallerini verdi, zaten. Yani iyi bir rakam." dedi.

Yüzde 4 büyümeye tüketimin ciddi katkı sunduğunu anlatan Üçer, "Talep önemli. Büyüme iç talepten geldi. Ama esasında yatırım ve dış talepten gelmeli. Büyüme yatırım ve dış talep ağırlıklı olmalı. Tabii büyümenin kalitesi önemli. Tüketim ile büyüme devamlı olmayacaktır. Bunu yatırıma dış talebe kaydırmak önemli. Onun için de üretkenliği ve ihracatı arttırmak önemli. Bundan böyle bunlar daha da ön planda olmalı." ifadelerini kullandı.

2015'te dünya ekonomilerinde durgunluğun devam ettiğine; bölge ülkelerde jeo-siyasi gerilimin, Türkiye'de terör olaylarının arttığına değinen Üçer, "Buna rağmen büyüme devam etti. Demek ki belli bir direnç var. Bunu iyi okumak gerekiyor. 2015'in dirençli bir dönem olması bizi rehavete sürüklememeli. Ama şu muhakkak 2015 öngörüleri çok aşan, iyi bir dönem oldu." yorumunu yaptı.

Murat Üçer, 2016 büyüme hedefi ile ilgili olarak ise "Bu sene için belirlenen yüzde 4,5 büyüme hedefi yakalanırsa iyi bir rakam. O da talep coştuğu takdirde yakalanır. Ama ben bunun altında bir rakam tahmin ediyorum, yüzde 3 seviyeleri gibi." değerlendirmesini yaptı. Üçer, reformların büyümeye katkı sunacağını ama bunun vakit alacağını da sözlerine ekledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Murat Üçer: Büyüme öngörüleri aştı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER