Nabi Avcı: Merkezden yerele doğru yetki devrini gerçekleştireceğiz


Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yeni dönemde Millî Eğitim Bakanlığının kurumsal örgütlenmesini, eğitim sisteminin ulusal düzeyde politika belirleme, koordinasyon ve denetiminden sorumlu olacak şekilde geliştireceklerini söyledi. Avcı, "Öğrenciyle ilgili sorunların okul düzeyinde çözülmesi ilkesini esas alarak merkezden yerele doğru yetki devrini gerçekleştireceğiz." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Milli Eğitim Bakanlığı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve üniversitelerin 2016 yılı bütçeleri görüşüldü. Görüşmeler öncesi Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, komisyon üyesi milletvekilleriyle tokalaştı. Bakan Avcı, CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer'le ayakta kısa bir süre sohbet etti.

2 BİN 322 ANADOLU LİSESİ VE BİN 149 ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ VAR

2015-2016 eğitim ve öğretim yılı itibarıyla Bakanlığa bağlı 2 bin 326 anaokulu, 39 bin 847 ilkokul ve ortaokul ile 341 yatılı bölge ortaokulu bulunduğunu belirten Avcı, "2015-2016 eğitim ve öğretim yılında 2 bin 322 Anadolu lisesi, 261 fen lisesi, 92 sosyal bilimler lisesi, 57 spor lisesi, 74 güzel sanatlar lisesi ve bin 149 Anadolu imam hatip lisesi bulunmakta. Ayrıca meslekî ve teknik ortaöğretimde 2015-2016 eğitim ve öğretim yılı itibarıyla 2 bin 300 meslekî ve teknik Anadolu lisesi, 96 meslekî ve teknik eğitim merkezi, 894 çok programlı lise olmak üzere toplam 3 bin 290 okul bulunmaktadır." bilgisini aktardı.

Yeni dönemde Millî Eğitim Bakanlığının kurumsal örgütlenmesini, eğitim sisteminin ulusal düzeyde politika belirleme, koordinasyon ve denetiminden sorumlu olacak şekilde geliştireceklerini ifade eden Avcı, "Öğrenciyle ilgili sorunların okul düzeyinde çözülmesi ilkesini esas alarak, merkezden yerele doğru yetki devrini gerçekleştireceğiz." dedi.

Okulları; akademik, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif performansa göre değerlendirerek, sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasını sağlayacaklarını ifade eden Avcı, "Ortaöğretimde uygulayageldiğimiz okul bazlı bütçe yönetimine, temel eğitim okullarımızın da geçmesine yönelik çalışmalarımızı tamamlayacağız. Bütün bu çabalar eğitim ve öğretim sürecine ciddi katkılar sağlamış, hem ulusal ve hem de uluslararası bazda ilgili göstergelerde önemli artışlar ortaya çıkarmıştır. Planladığımız çalışmalar da bu anlamda verileri ve süreci daha ileri bir noktaya taşıyacaktır." diye konuştu.

"44 BİN 104'Ü HAYIRSEVER VATANDAŞLARIMIZ TARAFINDAN OLMAK ÜZERE TOPLAM 249 BİN 618 ADET DERSLİĞİN YAPIMI TAMAMLANDI"

Eğitim ve öğretime erişimin artırılarak fırsat eşitliğinin sağlanması konusunda derslik ihtiyacının giderilmesinin önem arz ettiğini vurgulayan Avcı, "Bu çerçevede Bakanlığımızın 2016 yılı yatırım ödeneği bir önceki yıla göre yüzde 14,39 artışla, 6 milyar 284 milyon 628 bin TL olarak öngörülmüştür. Bakanlığımıza tahsis edilen bu ödeneklerle; eğitim mekânlarının yenilikçiliği teşvik edecek, erişilebilir, fonksiyonel ve yerel mimariye uygun bir yapıya kavuşmasını ve yeterli oyun, spor ve kültürel alanlara sahip olacak şekilde tasarlanmasını temin edeceğiz. Okullarımızda ikili öğretime son verme hedefi doğrultusunda, bütün okullarımızda tam gün eğitim-öğretime geçebilmek için yeterli sayıda derslik inşasına devam edeceğiz. 2003 yılından bugüne kadar, 44 bin 104'ü hayırsever vatandaşlarımız tarafından olmak üzere toplam 249 bin 618 adet dersliğin yapımı tamamlanarak eğitim ve öğretimin hizmetine sunulmuştur. Eğitime gönül ve destek veren hayırseverlerimize huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

21 Ekim 2015 tarihi itibariyle, 22 bin 272 kurs merkezinde, 253 bin 494 kadrolu öğretmen ve 38 bin 395 ücretli öğretmenin hizmet verdiği destekleme ve yetiştirme kurslarına 4 milyon 306 bin 858 öğrenci başvurduğunu anlatan Avcı, "Bu kurslarda hem öğrencilerimiz öğretmen seçerek eksikliklerini giderme imkanı bulmuş ve hem de öğretmenlerimiz için yeni ek ders imkanı ortaya çıkmıştır. Benzer bir uygulama bazı bölgelerimizde değişik gerekçelerle aksayan eğitim sürecini tamamlamak üzere gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda; hem öğrencilerimizin eksiklikleri giderilmiş, hem de öğretmenlerimiz hizmet içi eğitim programları aracılığıyla aksayan eğitim sürecini tamamlayacak tedbirler konusunda yetiştirilmiştir." ifadelerini kullandı.

"GEÇTİĞİMİZ YIL TOPLAM 400'E YAKIN OKULUMUZA YÖNELİK TERÖR SALDIRISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ"

Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde güvenlik eksenli tedbirler, boykot ve engellemeler neticesinde, eğitim öğretime verilen ara ve kayıpların telafisi amaçlı tedbirler alındığını anlatan Avcı, "Bu kapsamda, 8. ve 12. sınıflar merkeze alınarak bütün kademelere ara tatili de dahil olmak üzere programlar uygulanmıştır. Ayrıca ikinci eğitim ve öğretim döneminde de bu tedbirler devam ettirilecektir. Bu noktada geçtiğimiz yıl bazı yerleşim birimlerimizde okul ve kurumlarımıza yönelik terör saldırıları nedeniyle aldığımız bir diğer tedbiri de takdirlerinize sunmak isterim. Geçtiğimiz yıl içinde bazı kurumlarımıza birden fazla olmak üzere toplam 400'e yakın okulumuza yönelik terör saldırısı gerçekleştirilmiştir. Bu vesileyle çocuklarımızın eğitim hakkını elinden almayı hedefleyen bu terör saldırılarını ve bu saldırıyı çocukların can güvenliğini hiçe sayarak vahşice yapan bu teröristleri huzurlarınızda bir kez daha kınıyorum. Bu saldırılar nedeniyle Bakanlığımız bütçesinden donatım, onarım ve acil ihtiyaçlar için fazladan 100 milyon liraya yakın bir kaynak kullanılmak zorunda kalınmıştır." açıklamasında bulundu. CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER