Naci Görür’den korkutan deprem uyarısı! 'Süre doldu, eli kulağında'
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Nisan 5 2025
Paylaş
X Post
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 'Yedisu Fayı' için kritik uyarılarda bulundu. Yedisu Fayı'nın yaklaşık 250 yıllık bir periyotta deprem ürettiğini ve bu sürenin günümüz itibarıyla dolduğunu ifade eden Görür, "Eli kulağındadır. Bunu kesin söylüyorum, sizi korkutmak için söylemiyorum" dedi.
Türkiye depremlerle sallanmaya devam ederken, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür Bingöl'de katıldığı bir konferansta Yedisu Fayı ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.
Görür, depremlerin levha hareketleri sonucu oluştuğunu ve Anadolu ile Avrasya levhaları arasındaki sürekli hareketin faylarda stres birikmesine neden olduğunu ifade etti. “Faylar stresle dolar. Stres dediğimiz birim alana düşen kuvvet demektir” diyen Görür, şöyle devam etti:
“Levhalar hareket ettikçe sizin görmediğiniz, duymadığınız şekilde her sene 1-2 santimetre hareket ettikçe stres bu fayların içerisine dolar. Aynen kumbara gibi. Tam fayın sürtünme yaptığı yerlerde gittikçe orada daha fazla birikir, deprem üretir. Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu Fayı da zamanı gelince deprem üretir. Bunu asla engelleyemezsiniz.”
Yedisu Fayı'nın 250 senede bir dolduğunu kaydeden Görür, bunun uzun bir süreç olduğunu vurguladı. Görür, şunları kaydetti:
"Deprem her gün, her hafta olmuyor, süresi dolunca oluyor. 250 senelik periyot bugün için dolmuştur. Yedisu Fayının eli kulağındadır. Bunu kesin söylüyorum, sizi korkutmak için söylemiyorum. 1939'da Erzincan depremi oldu, yaklaşık 40 bin kişi öldü. Erzincan'dan geçen Kuzey Anadolu Fayı'nın en doğu ucu Erzincan ile Karlıova arası, Yedisu Fayı. Bu fay 1939 yılında dahi kırılmadı, en son kırılması 1784 yılıdır. 1784'ten bu yana 250 sene geçti fay stresi doldurdu. Bir de sağda solda bir sürü deprem oluyor, o depremler enerjiyi, stresi transfer ediyor. Dolayısıyla 'Yedisu Fayı kırıldı kırılacak' derken bunu kehanet olsun diye demiyorum. Bilimsel verilere göre diyorum ama zamanını kimse bilemez. Önemli olan da zaman değil, önemli olan 'Bingöl'ü deprem dirençli nasıl yaparız?'"
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Adalet Bakanı'nın tapu kayıtlarını sorgulayan müdür tutuklandı2.Yatırım altın ve konuttan, faiz ve borsaya kayıyor3.Muhittin Böcek birşeye mi zorlanıyor? Akın Gürlek, ‘Konuşacak’ demişti4.Dogalgaz ve Elektiriğe Nisan ayında zam yolda mı?5.ABD paraşütçü birliklerin Ortadoğu'ya doğru yola çıktığını doğruladı
6.BM'den uyarı: Ortadoğu'da savaş kontrolden çıktı7.Nürnberg’de ırkçılığa karşı haftalar: FISEM’den insan hakları odaklı belgesel dizisi8.Altın ve Gümüş'ün yönü ne olacak? İşte dünya devlerinin tahminleri!9.NATO’nun ABD’ye savaş desteği AB’yi rahatsız etti10.Trump “anlaşıyoruz” demişti, İran’dan yanıt geldi

ORHAN KESKİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

TÜRKMEN TERZİ

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Adalet Bakanı'nın tapu kayıtlarını sorgulayan müdü...

Yatırım altın ve konuttan, faiz ve borsaya kayıyor

Muhittin Böcek birşeye mi zorlanıyor? Akın Gürlek,...

Dogalgaz ve Elektiriğe Nisan ayında zam yolda mı?

ABD paraşütçü birliklerin Ortadoğu'ya doğru yola ç...






