Nadir metaller ve doğalgaz karşılığında Ukrayna’ya güvenlik garantileri
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Şubat 9 2025
ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna’ya güvenlik garantileri sağlanması karşılığında 500 milyon dolarlık nadir toprak metalleri ve doğalgaz anlaşması yapmayı planladığını açıkladı.
Samanyoluhaber.com - Moskova
Trump, bu anlaşmayı Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yapmak istediğini belirtti. Zelenskiy, 14-16 Şubat tarihlerinde düzenlenecek Münih Güvenlik Konferansı’nda ABD Başkan Yardımcısı James David Vance ile görüşecek.
Buna göre, ABD Ukrayna’ya güvenlik garantileri sağlayacak ve karşılığında Ukrayna’daki nadir toprak metalleri ve doğal gaz rezervlerine erişim hakkı elde edecek.
Trump’ın danışmanı Mike Waltz ile yaptığı görüşmede “Bu toplantıları düzenleyelim. İnsanlar her gün ölüyor. Genç askerler hayatını kaybediyor. Benim oğullarım gibi genç adamlar” dediği aktarıldı. Öte yandan, ABD Başkan Yardımcısı James David Vance’in, 14-16 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek Münih Güvenlik Konferansı kapsamında Zelenski ile bir araya geleceği bildirildi.
Teklife Ukrayna olumlu bakıyor
Ukrayna hükümeti, geçtiğimiz sonbaharda Trump’ın ekibine nadir metallerin ortak çıkarılmasıyla ilgili bir teklif sunduğunu ve bu kaynakların Rusya’nın eline geçmemesi gerektiğini vurguladı.
Trump, Ukrayna’nın nadir toprak metalleri ve doğalgaz kaynaklarına erişim karşılığında ülkeye güvenlik garantileri sağlamayı planladığını ifade etti. Bu teklife ilişkin olarak Zelenskiy, bu anlaşmanın “tamamen adil” olduğunu söyledi.
Ancak Trump’ın bu önerisi Ukrayna’nın tüm müttefikleri tarafından olumlu karşılanmadı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bu öneriyi bencilce olarak nitelendirerek, Ukrayna’nın kendi kaynaklarını ülkenin yeniden inşası için kullanması gerektiğini savundu.
Rusya, Donetsk, Luhansk, Herson, Zaporijya ve Kırım’ın Ukrayna tarafından resmen kaybedildiğinin tanınmasını ve Ukrayna’nın NATO dışı, tarafsız ve silahsız bir statü
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Enkaza ulaşıldı, kurtulan yok: Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıyan uçak Haymana civarında düştü!2.Suriye’de Hakan Fidan’a Soğuk Duş3.BM koruması altındaki eğitimci Güngör'ün Türkiye'ye iade tehlikesi sürüyor!4.Ne mesaj taşıyor? Karadeniz'de Türk gemisine kamikaze dron saldırısı yapıldı!5.MEB yine yapacağını yaptı: Yıllardır sürüyordu kaldırdı!
6.Karadağ kısa süre önce yaşanan krizden sonra vize kararını verdi!7.Daltonlar çetesine bir soruşturma daha: Mahkeme salonunda jandarmaya saldırmışlardı!8.Uyuşturucu Soruşturması: Emrullah Erdinç serbet9.Otobüs umre için Arabistan'da bulunan Türk kafilesinin içine daldı: Ölü ve yaralılar var!10.İşte 2026'nın asgari ücret rakamı!

CUMA KARAMAN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER







