Narenciye sektörünün kurtuluşu hasat süresinin uzamasına bağlı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Temmuz 14 2015
Yüreğir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hulusi Melih Torun, narenciye sektörünün kurtuluş reçetesinin kısa olan hasat süresinin uzatılması olduğunu söyledi.
Yüreğir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hulusi Melih Torun, narenciye sektörünün kurtuluş reçetesinin kısa olan hasat süresinin uzatılması olduğunu söyledi.

Dünyadaki narenciye üretiminin yüzde 3'ünü gerçekleştiren Türkiye'nin bunun sadece üçte birini ihraç edebildiğini belirten Torun, hasat süresi kısa olan narenciyede 'geçci' olarak bilinen çeşitlere ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti. Torun, Türkiye'de 3,6 milyon ton üretim ve 942 milyon dolarlık ihracatı ile 5 milyon nüfusun geçimini temin eden narenciye üretiminde, toplam rekoltenin ancak yüzde 37'sinin ihraç edildiğini kaydetti.

Turunçgillerde hasat süresinin çok kısa olduğunu, erken-orta ve geçci çeşitlerle üretim ve arzın tüm sezona yayılması gerektiğini bildiren Hulusi Melih Torun, "Narenciye, özel saklama koşulları yerine getirilmediği takdirde çabuk çürüyebilen bir meyvedir. Hasadın tümünün aynı aylarda olması, saklama koşulları sorununu da birlikte getirebilir. Ancak nisan-mayıs gibi hasat edilebilen ürünlerle dünya pazarlarındaki rekabet şansımız artar." dedi.

Torun, "Seçilecek ve teşvik edilecek geçci çeşitlerle eylül-mayıs ayları arasında üretimi arttırmayı gerçekleştirmeliyiz. Böylece meyvenin, ürün ve kalite kaybı olmaksızın daha uzun sürede ürün arzı sağlanmalıdır. Üreticinin kayba uğramaması için depolamaya özel önem verilmesi, soğuk hava depoları sayısının arttırılması da vazgeçilmez zorunluluktur." diye konuştu.

Hulusi Melih Torun, yapılan araştırmalarda üreticilerin pazarlamada karşılaştığı en önemli sorunları; alıcı sayısının, paketleme- işleme tesislerinin azlığı, alıcılara güven duyulmaması, depolama olanaklarının ve dereceleme standardizasyon olanaklarının yetersizliği, piyasa hakkında yeterince bilgi sahibi olmamaları, olarak sıraladıklarını kaydetti.

GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ

Yüreğir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Torun, üreticinin girdi maliyetlerinin düşürülmesinin de mutlaka çözülmesi gereken bir mesele olduğuna işaret etti. Torun, "Gübre, mazot gibi üretim giderler

Bu haberler de ilginizi çekebilir