NASA'dan beklenen açıklama geldi!

Uzay araştırmaları meraklılarının Plüton gezegeniyle ilgili olarak heyecanla bekledikleri NASA açıklaması yapıldı. Açıklamaya göre, Plüton gezegeninde mavi bir gökyüzü ve kırmızı renkli donmuş su parçaları bulunuyor.

NASA'dan beklenen açıklama geldi!

Bu bilgiler Amerikan Uzay Ajansı NASA'ya ait Yeni Ufuklar isimli uzay aracının temmuz ayında güneş sisteminin cüce gezegeni Plüton üzerinde uçması sırasında elde edildi. Uzmanlar, Plüton gezegeninin daha önce hiç bir zaman bu derece detaylı bir şekilde gözlemlenemediğini belirtiyor.

Plüton gezegeni, içinde bulunduğumuz güneş sisteminde Kuiper Belt adı verilen bir kuşakta yer alıyor. Kupier Belt kuşağı, Neptün gezegeninden sonra başlıyor ve genellikle kuyruklu yıldızlar, asteroit adı verilen küçük gezegenlere ev sahipliği yapıyor.

Bu durumu yorumlayan NASA uzmanı Alan Stern, "Kupier Belt kuşağında mavi bir gökyüzüne sahip bir gezegen olabileceğini kim tahmin edebilirdi ki? Bu harika bir şey." sözleriyle şaşkınlığını ve sevincini ifade etti. 

NASA, yaptığı açıklamayla birlikte Yeni Ufuklar uzay aracı kamerası tarafından çekilmiş ve Plüton gezegeninin çevresindeki mavi sis halkasını gösteren fotoğraflar da yayınladı. 

Dünyamızda, küçük nitrojen parçacıkları üzerine yansıyan güneş ışığı sayesinde mavi gökyüzü görüntüsü oluşuyor. Plüton gezegeninin mavi gökyüzüne sahip olması konuda açıklama yapan NASA araştırma ekibinden Carly Howett, "Plüton gezegeninde yine küçük ama dünyadakine kıyasla daha büyük nitrojen parçacıkları var. Duman görünümlü bu parçacıklara tholins adını veriyoruz." dedi.

NASA Plüton gezegeninin mavi bir gökyüzüne sahip olmasının yanı sıra ikinci önemli buluşun ise gezegende muhtelif sayıda donmuş suyun varlığının keşfedilmesi olduğunu açıkladı. Işık tayflarını kullanan ve Spectral Composition adı verilen bir haritalandırma yöntemiyle bilim adamları, Plüton gezegeninin farklı bölgelerinde yüzeydeki donmuş su izlerinin haritasını çıkarmayı başardı.

Araştırma ekibinin bir diğer üyesi Jason Cook, gezegenin diğer bölgelerinde donmuş su parçacıklarının görülmemesini şu şekilde açıkladı: "Plüton gezegenini büyük bölümünde yüzeyde donmuş su parçaları görülmüyor. Çünkü bu buz parçaları sürekli hareket halinde olan başka buz parçaları tarafından maskeleniyor. Biz şu anda bu buz parçalarının, neden gezegenin bazı bölgelerinde görülebiliyorken, diğer bölgelerinde görülmediğinin nedenini araştırıyoruz. Bunun dışında, son fotoğraflarda, donmuş suyun en fazla görüldüğü yerlerin parlak kırmızı renkte olduğunu fark ettik."

"Buz parçalarının bu kadar kırmızı olması bizi şaşırttı." diyen ekip üyesi diğer araştırmacı Silvia Protopapa, "Plüton gezegeninin yüzeyindeki donmuş su ve kırmızı renkli tholin renklendirici madde arasındaki ilişkiyi henüz çözemedik." dedi

Bilim insanları daha önce Plüton gezegeninin yüzeyinde hareket halindeki nitrojen buz dağlarının varlığını rapor etmişlerdi.

14 Temmuz 2015 tarihinde, nükleer enerjiyle çalışan ve küçük bir piyano büyüklüğünde olan Yeni Ufuklar uzay aracı ilk defa Plüton gezegeninin yanından geçerek insanlık tarihinde bir ilki gerçekleştirmişti. Yeni Ufuklar uzay aracı önümüzdeki yılın son aylarına kadar dünyaya bilgi göndermeye devam edecek.

NASA'nın şu anda iyi ve çalışır halde olduğunu belirttiği Yeni Ufuklar uzay aracı dünyadan 5 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor.  CİHAN
<< Önceki Haber NASA'dan beklenen açıklama geldi! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER