NATO'dan Rusya'ya karşı 'askeri konuşlandırma' kararı

Rusya yönetiminin Ukrayna'ya karşı başlattığı askeri saldırı sonrasında toplanan NATO zirvesi sonrası yapılan açıklamada "Güçlü caydırıcılığı sağlamak için gereken tüm askeri konuşlandırmayı yapacağız." ifadeleri kullanıldı.

SHABER3.COM

Cumhuriyet'te yer alan habere göre  AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı NATO Liderler Zirvesi'nin ardından ortak açıklama yayınlandı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı kararı korkunç bir stratejik hatadır. Güçlü ve muteber bir caydırıcılığı sağlamak üzere gerekli tüm konuşlandırmaları yapacağız.

Rusya'yı akan kanı durdurmaya, gerilimi derhal azaltmaya ve kuvvetlerini Ukrayna'nın egemen ve uluslararası kabul görmüş sınırlarının dışındaki mevzilere çekmeye çağırıyoruz. Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü 'güçlü bir şekilde' destekliyoruz.

STOLTENBERG'DEN AÇIKLAMA

NATO zirvesi sonrası açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Rusya’yı saldırıyı derhal durdurmaya, tüm birlikleri Ukrayna’dan çekmeye ve diyalog yoluna geri dönmeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Stoltenberg, “Ukrayna’da topyekûn bir işgal görüyoruz. Putin’in saldırganlığı sürdürme kararı, Rusya’nın önümüzdeki yıllarda ağır bedeller ödeyeceği korkunç bir stratejik hatadır” dedi. ifadelerini kullandı.

“NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ”

Ayrıca Stoltenberg, açıklamasında “Karada ve havada NATO’nun müdahale unsurlarını konuşlandırıyoruz. 30’dan fazla yerde faaliyet gösteren 100’den fazla jetimiz var. Her müttefiki korumak için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

“Güçlü bir transatlantik bağ olmadan Avrupa’da güvenlik yoktur” diyen Stoltenberg, “Dünya, Rusya ve Belarus’u yaptıklarından sorumlu tutacak” şeklinde konuştu.

“AMAÇ UKRAYNA HÜKÜMETİNİ DEĞİŞTİRMEK”

Stoltenberg, “Kiev’e doğru hareket ettiler. Beyan edilen amaç Ukrayna hükümetini değiştirmek. Ukrayna tamamen işgal altında, bu öngörülemeyen bir durum, ne olacağını söyleyemeyiz” dedi.
<< Önceki Haber NATO'dan Rusya'ya karşı 'askeri konuşlandırma' kararı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER