NATO gerginliğe el atıyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Haziran 18 2020
Türk askeri kaynakları, Fransa'nın "Türk donanması NATO misyonu yürüten gemimizi taciz etti" iddiasını yalanlarken, NATO konuyu açıklığa kavuşturmak üzere inceleme başlattı. NATO Genel Sekreteri Jan Stoltenberg, Fransa ile Türkiye arasında gerginliğe yol açan taciz iddiasını araştırdıklarını söyledi.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kaynakları, yakıt ikmali desteği talebi üzerine söz konusu gemiye yakıt temin edildiğini açıkladı. Türkiye, Fransız askeri gemisince "NATO usullerini ve denizde emniyet kurallarını ihlal edecek şekilde süratle manevra yaptığı" iddiasını da gündeme getirdi. Bu konuda Türkiye'nin NATO askeri makamlarını bilgilendirdiğini vurgulayan kaynaklar, Fransa'nın iddiasının aksine, NATO'nun süratli manevralardan haberdar edildiğini ifade etti.
Bir Türk askeri yetkili, "Türk Silahı Kuvvetleri, tehlikeli hareketin, tacizin, dostane faaliyetlerin, işbirliğinin, dayanışmanın ve koordinasyonun ayırdını yapacak tecrübeye sahiptir. Ayrıca müttefikler arasında sahada herhangi bir sorun yaşanması durumunda uygulanacak koordinasyon, işbirliği, karşılıklı çalışabilirlik prensip ve usullerine de hakimdir.
Arazideki müttefik unsurları arasında bugüne kadar olduğu gibi, kolaylıkla ve NATO usulleri doğru şekilde uygulandığı takdirde halledilebilecek basit bir koordinasyon sorununun, basında gündeme getirilmesi, İttifakın dayanışma, iş birliği ve koordinasyon ilkeleri ve müttefiklik ruhu ile bağdaşmamaktadır. Taciz edildiği iddia edilen Fransız harp gemisine iddia edilen olay öncesinde tarafımızdan yakıt ikmali yapıldığı da dikkate alınırsa, ithamın ne kadar yersiz ve maksatlı olduğu açıktır.
Ayrıca anılan olay esnasında, Fransız harp gemisinin tehlikeye atacak, NATO usullerini ve denizde emniyet kurallarını ihlal edecek şekilde yüksek süratli ve tehlikeli manevra yapmış olmasından söz edilmemesi de manidardır. Fransız gemisi bu yakın ve tehlikeli manevrayı yaparken, ilave seyir güvenliği için Türk harp gemisi tarafından atış kontrol radarı üzerindeki kamera ile gözetlenmiş, ancak hiçbir surette radar ile izleme yapılmamıştır" dedi.
Askeri yetkili, "20 deniz mili sürat ile deniz emniyetini tehlikeye atacak
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Dikkat çeken paylaşımın ardından yandaş Zihni Çakır da gözaltına alındı2.Zorunlu askerlikte yeni dönem!3.Hani çelik kubbe vardı? Balıkesir'e İHA 10 gün önce düşmüş köylüler olmasa kimsenin haberi yok4.Sadettin Saran adliyeden adli tıpa sevkedildi!5.Varmı böyle maaşı olan? Elon Musk’a 100 milyar dolar için onay
6.13 Milyon emekli dipte: Ekonomik kriz en çok onları vurdu7.Varan 3: Bu kez Rus İHA'sı Balıkesir'de ortaya çıktı8.Ünlülere uyuşturucu operasyonu: 3 kişele daha ‘yakalama’ kararı9.Pınar Türker, AYM’ye başvurdu: İBB davasında çıplak arama iddiası10.Sadettin Saran adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER







