NATO'dan Türkiye açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin IŞİD'e karşı mücadelesinde NATO’dan askeri destek istemediğini söyledi.

NATO'dan Türkiye açıklaması

Türkiye’nin talebiyle yarın Brüksel’de yapılacak NATO toplantısından bir gün önce BBC’ye konuşan Jens Stoltenberg, “Türkiye’nin çok güçlü bir ordusu ve çok güçlü bir güvenlik gücü var. Bu yüzden NATO’dan somut bir askeri yardım talebinde bulunmadı” dedi.
 
AFP’nin haberine göre; Stoltenberg, Ankara’yı IŞİD’le mücadeleye katılmasından ötürü överken, “meşru müdafaa”nın orantılı olması gerekliliği konusunda uyarıda bulundu.

SALI GÜNÜ TOPLANACAK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin talebi üzerine NATO Konseyi'nin Salı günü toplanacağını duyurdu.

Türkiye, ulusal güvenliğine yönelik son saldırı ve tehditler üzerine terörizme karşı alınan tedbirler ve icra edilen operasyonlar hakkında müttefiklerini bilgilendirmek ve istişarelerde bulunmak amacıyla Kuzey Atlantik (NATO) Konseyi'ni Washington Anlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca toplantıya çağırdı.

Stoltenberg, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin talebi üzerine NATO Konseyi'nin Salı günü toplanacağını duyurdu. İttifak üyelerinin gelişmeleri çok yakından takip ettiğini belirten Stoltenberg, üyelerin Türkiye ile dayanışma içinde bulunduğunu ifade etti

Washington Anlaşması'nın 4. maddesi, bir üyenin, toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ve güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü durumda tüm İttifak üyeleriyle iştişarelerde bulunmasını içeriyor. Anlaşmanın beşinci maddesi ise bir İttifak üyesine yönelik saldırıya ortak cevap verilmesini öngörüyor.

NATO tarihinde 4. madde daha önce Türkiye ve Polonya tarafından işletilmiş, 5'inci maddeye ise sadece 1 kez, 11 Eylül saldırılarının ardından ABD tarafından başvurulmuştu.

Büyükelçiler düzeyinde toplanan NATO Konseyi kararlarını oy birliğiyle alıyor.

Ankara son günlerdeki farklı terör saldırılarıyla ilgili NATO üyelerini Cuma günü bilgilendirmiş ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Stoltenberg'le telefonla görüşmüştü.

AJANSLAR
<< Önceki Haber NATO'dan Türkiye açıklaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER