Naumkin: ABD, Rusya'nın Ortadoğu'da başarılı olmasından korkuyor

Naumkin: ABD, Rusya'nın Ortadoğu'da başarılı olmasından korkuyor

Rusya Bilimler Akademisi'ne bağlı Rusya Şarkiyat Enstitüsü Başkanı Vitaliy Naumkin, Rusya'nın Suriye krizinin çözümünde ve terör örgütü IŞİD'le mücadelede ABD ile çalışmak istediğini; ancak bugüne kadar olumlu bir cevap alamadıklarını söyledi. Naumkin, ABD'nin Rusya'nın Ortadoğu'da başarılı olmasından korktuğunu iddia etti.

Cihan Haber Ajansı'nın (Cihan) sorularını cevaplayan Naumkin, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Suriye'de 30 Eylül'den bu yana devam eden hava operasyonları çerçevesinde ABD Savunma Bakanlığı ile online görüşmeler gerçekleştirdiğini vurguladı. Ortadoğu uzmanı Naumkin, "ABD'nin bizi suçlaması doğru değil. Bizim doğru hedefleri vurmadığımızı, IŞİD yerine ABD'nin eğittiği laik muhalefet birliklerini vurduğumuzu iddia ediyorlar. Ancak biz çok açık konuşuyoruz. Bizim hükümetimiz, ABD'den vurulacak IŞİD hedeflerini göstermesini istedi. Onlar ise bize hedefleri göstermiyorlar. Bilgilerimiz varsa niye birbirimizle paylaşmayalım ki? Onların istedikleri ama vuramadıkları hedefleri varsa, onları bize vermenin bir sakıncası mı var?" sorusunu yöneltti.

ABD'nin kendilerinin yapamadığını, Rusya'nın yapabilme ihtimalinden korktuğunu kaydeden Naumkin, "Ben bundan eminim, çünkü ben bizim güçlü ve çok iyi çalışabilen hava kuvvetlerimizi gördüm. Ama bizimle işbirliği yapma isteksizlikleriyle kendilerine zarar veriyorlar. Çünkü bu teröristlerin ana hedeflerinden biri de Amerika." uyarısında bulundu.

"ABD, OPERASYONLARIMIZI KARALAMAYA ÇALIŞIYOR"

Rusya'nın Ortadoğu'da başarılı olmasından Washington'ın korktuğunu ifade eden Naumkin, "Bundan dolayı bizim yaptığımız operasyonları karalamayı çalışıyorlar. Ve bölgedeki ortaklarından bizim hakkımızda kötü şeyler söylemelerini istiyorlar. Yanlış hedefi vurduğumuzu veya sivil insanlara saldırdığımızı söyletiyorlar. ABD'nin önce kendisine bakması lazım." eleştirisi getirdi.

"ESED GİDERSE BAĞDADİ GELİR"

Rusya'nın de Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in iktidarda sonsuza kadar kalması gibi bir hedefi olmadığını belirten Naumkin, "Biz sadece barış görüşmelerinin önünü açmak istiyoruz. Suriye halkının karar vermesini istiyoruz. Biz uzun zamandır barışçıl bir çözüm elde etmek için önlemler yürütmeye çalışıyoruz. Bu yıl Suriyeli muhalifler ve hükümet heyeti arasında iki görüşme gerçekleşti. Ama Esed'in gitmesini ana hedefimiz olarak koyamayız. O gitse ne olacak? Nereye gidecek? Farz edelim ki bir yere gitti. Yarın Suriye'de ne olacak? Ordu dağılır, kaos başlar. Ya da radikaller gelir. O zaman Şam hilafetin başkenti olur. Orada terör örgütü IŞİD lideri Bağdadi oturur." diye konuştu.

"IŞİD, TÜRKİYE'YE SAVAŞ AÇAR"

Türkiye'nin laik bir ülke olması nedeni ile IŞİD'in Türkiye yönetimini düşman olarak gördüğünü ve savaş açabileceğini kaydeden Naumkin, sözlerine şöyle devam etti: "Ne IŞİD ne El-Nusra Cephesi, ne de El Kaide Türkiye'den memnundur. Çünkü bugün Esed'in hemen gitmesini istemek kör bir siyasettir. O giderse ne olacak, bunların hepsini konuşmak lazım. Suriyeliler anlaşsınlar, biz de onların anlaşmasına yardım edelim. Elbette bir değişim olmalıdır. Suriye'ye yardım etmek isteyen İran bile bunu söylüyor. Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan da, Esed'in Suriye'de ömür boyu cumhurbaşkanı olarak kalması için ısrar etmediklerini söyledi. Suriyeliler nasıl karar vereceklerse, ne zaman yeniden seçilmesini isterlerse, bu sadece onların işidir, biz de öyle düşünüyoruz. Biz Esed rejiminin kaderiyle ilgili karar vermiyoruz, bu bizim işimiz değil. Şu anda meşru olarak tanınan hükümete yardımcı oluyoruz."

"ESED MEŞRU DEĞİLSE, KİMYASAL SİLAHSIZLANMA ANLAŞMASINI NEDEN İMZALADINIZ?"

Rus bilim adamı Esed'in meşru olmadığını savunanlara da soru yöneltti: "Amerikalı meslektaşlarım bana Suriye hükümeti ve Esed'in meşru olmadığını söylüyor. Tamam. O zaman siz Esed'le kimyasal silahların ortadan kaldırılması için anlaşmayı niye imzaladınız? Meşru olarak tanınmayan bir insanla nasıl anlaşma imzalanır ki? Demek ki anlaşma geçerli değil. O zaman onun öyle olduğunu düşünüyorsanız anlaşmayı iptal edin, kimyasal silahlarını geri alsın ve kullansın. Demek ki gerek olduğu zaman meşrulaştırdınız; gerek olmayınca da tersini söylüyorsunuz." CİHAN
<< Önceki Haber Naumkin: ABD, Rusya'nın Ortadoğu'da başarılı olmasından... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER