Nazarbayev: Türkiye, Avrasya Ekonomik Birliği'ne ilgi gösteriyor


Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türkiye'nin Avrasya Ekonomik Birliğine ilgi gösterdiğini söyledi. Nazarbayev, dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini izleyen yerli ve yabancı basın mensuplarını Akorda Sarayı'nda kabul etti. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kazak lider, Avrasya Ekonomik Birliği'nin kriz sonrasında kendini daha iyi ifade edeceğini söyledi.

Bölgede Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan sonra en etkili kurumun Avrasya Ekonomik Birliği olduğunu ifade eden Nazarbayev, birliğe 40 ülkenin ilgi gösterdiğini açıkladı. Geçtiğimiz günlerde Kazakistan'ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrasya Ekonomik Birliği ile ticari birlik kurmak istediklerini ilettiğini söyleyen Nazarbayev, aralarında Doğu Avrupa ülkelerinin de olduğu devletlerin birlik ile serbest ticaret yapmak istediklerini hatırlattı.

Kazakistan, Rusya ve Belarus tarafından kurulan birlik 1 Ocak 2015'te yürürlüğe girdi. Söz konusu ülkeler, kendi aralarında mal, hizmet ve iş gücünde serbest dolaşıma geçti. Nazarbayev, sınırların açılmasıyla ticaretin serbestleşmesi yanında kendi yerli üreticilerini de korumak zorunda olduklarını vurguladı.

DEVALÜASYON OLMAYACAK

Halkın büyük desteğiyle yeniden cumhurbaşkanı seçilmenin kendisi için büyük bir onur olduğunu belirten Nazarbayev, ülkede devalüasyon olmayacağını vurguladı. Kazakistan'da ekonomik krizin olmadığını, ancak en büyük ticaret ortaklarından Rusya ve Avrupa Birliği arasında uygulanan ticari ambargoların ülkesini de etkilediğini dile getiren Nazarbayev, seçimde vaat edilen 5 ekonomik programın mutlaka hayata geçirileceğini söyledi.

İÇ VE DIŞ POLİTİKADA DEĞİŞİKLİK YOK
Gazetecilerin sorusu üzerine iç ve dış politikada herhangi bir değişiklik yapmayı düşündüklerini kaydeden Nazarbayev, şu anda ekonominin herşeyden önde geldiğini dile getirdi. Kazak lider, bu yüzden Nurlu Yol ve 2050 kalkınma programlarına yoğunlaştıklarını vurguladı.

Kazakistan'ın bağımsızlığını aldığı yıllarda halkın ekonomik olarak zor günler geçirdiğini hatırlatan Nazarbayev, sokağa çıktığında insanların kendisinden sigara içmemesine rağmen sigara sorduğunu ve bu yüzden sigara taşımaya başladığını söyledi. Nazarbayev, emekli maaşlarının verilemediği ve kişi başına düşen 400 dolar milli gelirin hali hazırda 13 bin dolara çıkarıldığını ifade etti.

Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde kullanılan oyların yüzde 97.7'sini alan Nazarbayev, beşinci kez cumhurbaşkanlığına seçilmiş oldu.
CİHAN
<< Önceki Haber Nazarbayev: Türkiye, Avrasya Ekonomik Birliği'ne ilgi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER