Nefret Operasyonu: 7 tutuklama

Erzurum merkezli 16 ilde düzenlenen operasyonda 7'si kadın toplam 23 kişi tutuklandı. 16 kişi geçtiğimiz günlerde tutuklanmıştı. Dün tutuklanan 7 kişi ile bu sayı 23'e ulaştı. Sadaka, kurban, fitre başta olmak üzere muhtaçlara ulaştırmak üzere toplanılan yardımlar, kutlu doğum etkinliği, eğitim projeleri ve ticari faaliyetler suç kabul edildi. “Yurt yaptırın, okul açın” sözleri de sorulmuş!

Nefret Operasyonu: 7 tutuklama

3 Mayıs günü Erzurum, İstanbul, İzmir, Ankara, Ağrı, Balıkesir, Çorum, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Kırklareli, Malatya, Mersin, Rize, Ordu, Samsun ve Adıyaman'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda 47 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar gruplar halinde adliyeye sevk edildi. Aynı operasyonda 16 kişi geçtiğimiz günlerde tutuklanmıştı. Erzurum merkezli operasyonda son tutuklamalarla birlikte sayı 23'e ulaştı.  Aralarında eski Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Talha Bekir Özmen, Güneş Okulları yöneticisi Musa Sönmez, iş adamları Hasan Özdemir, Baki Çalık ve doktor Aynur Söğüt'ün de bulunduğu 23 kişi cezaevine gönderildi, 24 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 23 kişi hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

Yurt ve yöneticilere yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınanlara yöneltilen suçlamalarsa pes dedirtmişti. Miraç kandilinde Erzurum'da yapılan operasyonda Peygamber Efendimiz (sas) için kesilen kurbanlar, kutlu doğum etkinlikleri ve sadaka toplama gibi birçok dini faaliyet terör suçu kapsamına alınmıştı. Kandil günü Erzurum'un önde gelen iş adamlarının da arasında yer aldığı 75 kişiye yönelik operasyon düzenlendi. Sadaka, kurban, fitre başta olmak üzere muhtaçlara ulaştırmak üzere toplanılan yardımlar, kutlu doğum etkinliği, eğitim projeleri ve ticari faaliyetler suç kabul edildi. Tecvid dersleri, Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin yanı sıra piknik gibi sosyal faaliyetler de suç sayıldı. Kurban Bayramı öncesinde Peygamber Efendimiz (sas) için kurban parası toplanması bile polis fezlekesinde suç olarak yer aldı.

Alınan bilgilere göre eğitim gönüllülerine sorgu sırasında 1970’lerde Fethullah Gülen’in vaazlarında geçen “Yurt yaptırın, okul açın” sözlerinin de sorulduğu öğrenildi.

Öğrencileri sadakaya teşvik, terörizmin finansmanı kapsamına alındı. Bir öğrenci yurdunda yöneticilik yapan kişinin öğrencilerden yurtta bulunan sadaka kutusuna para atılmasını talep etmesi suçlamalara konu edildi. Soruşturma kapsamında gözaltına alınanlara Erzurum'un genelinde eğitim öğretim, yurt pansiyon vb. faaliyetleri tekellerine alma” suçlaması yapıldı. Erzurum’da çok sayıda özel şirketin, eğitim kurumu, yurt ve pansiyonu olmasına rağmen yapılan bu suçlama herkesi şaşırttı.



Erzurum’da özel kız öğrenci yurdunun gerekçesiz bir şekilde kapatılmasının ardından geçen salı hayırseverlere ve eğitim gönüllülerine yönelik operasyon düzenlendi. Savcılık, 154 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. Gerekçe olarak da ‘silahlı terör örgütüne üye olma ve örgüte finans sağlama’ iddiası yöneltildi. Bu çerçevede Erzurum’da 43 kişi ev ve işyerlerinde gözaltına alındı. İfadelerinin ardından mahkemeye sevk edilen 11 kadından 7’si, çarşamba günü hapse atıldı.

Alaattin amcayı hapse atamadılar, kızını tutukladılar


Erzurum’da mütedeyyinlere yönelik operasyonlar zülme dönüşmüştü. Geçen çarşamba hapse atılan 7 hayırsever kadının arasında Sevilay Üneş’in (57) de olduğu ortaya çıktı. Üneş’in babası 91 yaşındaki Alaattin Öksüz de hasta yatağında gözaltına alınmak istenmiş, bir ay sonra vefat etmişti. Tutuklanan hayırseverler arasında 91 yaşındaki Alaattin Öksüz’ün kızı Sevilay Üneş’in bulunduğu ortaya çıktı. Alaattin amca, geçen şubatta hayırseverlere yönelik operasyonda hasta yatağında gözaltına almak istenmişti. Doktor raporu olduğu için gözaltına alınmayan Öksüz, bir ay sonra vefat etmişti. Sevilay Üneş, babasının cenazesine yurt dışında olduğu için katılamadı. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye gelen Üneş, hayırseverlere yönelik operasyonda tutuklandı.

Tutuklanan isimlerden biri gece körlüğü olduğu için askerlikten dahi muaf olan M.H.Y. oldu. Engelli çocuğu olduğu öğrenilen M.H.Y'nin tutuklanması ile çocuğunun bakımında eşinin yalnız kaldığı kaydedildi. Bypass ameliyatı olan 75 yaşındaki Neşet Hamutçu da gözaltına alındı. İfadesinin ardından serbest kaldı. 70 yaşında olan ve yanında solunum cihazı ile gözaltına alınan Selahattin Kaya da gözaltına alınan isimler arasındaydı. Gözaltında bir gün kalan S.K. daha sonra müşahadeye kaldırıldı. Eşi kanser olan ve tedavi gören T.B. de nefret operasyonunda tutuklandı. Operasyonun Erzurum'da daha önce el konan 4 şirkete yönelik yapıldığı,gözaltına alınan isimlerin bu şirketlerin yöneticileri ve muhasebecileri olduğu kaydedildi. 



Erzurum'da hayırseverlere ve eğitim gönüllülerine yönelik düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınmaya çalışılan 91 yaşındaki yatalak hasta Alaattin Öksüz 23 Şubat'ta 35 kişilik gözaltı listesi elinde bulunan KOM ekipleri tarafından Dadaşkent'teki evine baskın yapılarak gözaltına alınmak istendi. Polis, 91 yaşındaki Öksüz'ün halini görünce, telefonla durumu Cumhuriyet savcısına bildirdi. Öksüz'ün ailesinin, doktor raporunu göstermesi üzerine polis eğitim gönüllüsünü gözaltına almadı. Ancak olay kamuoyunda büyük tepkiye yol açtı. Öksüz yaşananlara dayanamayarak 18 Nisan'ta vefat etti.



Erzurum'da gözaltına alınanlara, Fethullah Gülen'in 46 yıl önce Diyanet İşleri mensubu olarak Türkiye'nin çeşitli yerlerinde verdiği vaazlarında okul, imam hatip lisesi ve yurt yaptırılması yönündeki tavsiyeleri sanki bir ‘suç örgütü talimatıymış' gibi nitelendirildi. Gözaltındakilere şu skandal sorular yöneltildi: “Fethullah Gülen'in 1970'lerden beri yaptığı bazı sohbet ve vaazlarında, ‘Burs verin, kurban verin, imam hatip yapın, yurt yapın, okul açın' şeklindeki talimatlarından bilginiz var mı? Çalıştığınız şirketler olarak Erzurum genelinde çok sayıda öğrenci yurdu açtığınız görüldü. Bu faaaliyetleri Fethullah Gülen'in talimatları doğrultusunda yürüttüğünü değerlendirildi. Bu iddiaya ne diyeceksiniz?” 


<< Önceki Haber Nefret Operasyonu: 7 tutuklama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER