Nepal'de çok sayıda Avustralyalı kayıp, acil yardım ekibi yolda


Nepal'deki büyük depremin ardından uluslararası yardım çağrılarına cevap veren ülkelerin arasında yer alan Avustralya hükümeti bir acil yardım ekibi hazırladı. Avustralya aynı zamanda Nepal'de yardım ve kurtarma çalışmalarında bulunan Avustralyalı sivil organizasyonların acil kullanımı için 5 milyon dolar yardımda bulundu.

Bu arada depremin ardından harekete geçen uluslararası toplum Nepal'e kurtarma ekipleri, gıda ve çeşitli ihtiyaç malzemeleri göndermeye başladı. Ancak bölgeden gelen haberlere göre deprem ve toprak kaymaları nedeniyle Himalaya ülkesi Nepal'de sağlıklı iletişim kurmakta güçlük çekiliyor.

Ölü sayısının 2300'ü bulduğu Nepal'de görev yapmak üzere Amerika, Avrupa ve Asya ülkeleri de acil yardım ekipleri hazırladı. Başkent Katmandu ve kırsal bölgelere deprem nedeniyle çok sayıda yolun tahrip olmasından dolayı ulaşımın sağlanamadığı belirtiliyor.

Deprem sırasında Nepal'de bulunan ve şu ana kadar onlarca Avustralyalıdan deprem sonrasında herhangi bir haber alınamadı. Avustralya hükümet yetkilileri, ülkedeki vatandaşlarının hayatlarından endişe ettiklerinin belirtiyor.

Nepal'deki Avustralya Büyükelçiliği yakınları olan Avustralyalılara yardımcı olmaya çalışıyor. Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop da yazılı bir açıklama yaparak, şu ana kadar Nepal'deki 200'den fazla Avustralyalının, deprem sonrasında hayatta olduklarının teyit edildiğini bildirdi. Bishop ayrıca, Nepal'e seyahat eden toplam 549 Avustralyalının kayıtlarında bulunduğunu belirtti.

Nepal'de çok sayıda insanın hayatını kaybettiği haberleri gelirken, şu ana kadar kendilerinden haber alınamayan hiç bir Avustralyalının ölüm haberi gelmedi. Bishop Dışişleri Departmanı bünyesinde bir acil arama bölümü oluşturduklarını ve bölgeden gelen bilgileri sürekli olarak yenilemeye çalıştıklarını belirterek, "Nepal'de yakınları olan Avustralyalıları, onlarla temas kurmaya ve durumları hakkında bilgi almaya çalışmalarını tavsiye ediyorum." dedi.

Nepal'de yardım çalışmaları yapan Caritas Australia isimli kurumun koordinatörü Elanor Trinchera, "Bölgede çok kötü bir yıkım oldu. Hastaneler boşaltıldı. Hastalar sokakta tedavi görüyorlar. Evler ve binalar yıkıldı. Bazı yollarda büyük çatlak ve yarıklar oluştu." dedi.

Pazar günü öğleden sonra, mobil telefon hatları tamir edildi. Ancak, bu telefonların kapsama alanları çok dar bir alana ulaşıyor.

ÇIĞ DÜŞTÜĞÜNDE, BÖLGEDE 800 DAĞCI VARDI

Bu arada deprem etkisiyle Everest Dağı'nda oluşan çığ nedeniyle çok sayıda insan karlar altında kalarak hayatını kaybetti. Şu ana kadar çığ altından 18 kişini cesedi çıkarıldı. Yüzlerce dağcının ise deprem ve sonrasındaki şok dalgaları nedeniyle dağda mahsul kaldığı bildiriliyor.

Çok sayıda helikopterle dağdaki kamp yerine inerek yaralıların tedavisi ve kurtarılmasına yardımcı olmaya çalışıldığı ifade edildi. Nepal Turizm Departmanı'nın yaptığı açıklamaya göre bölgede çığ altında kalarak 18 kişi hayatını kaybetti, 60'tan fazla da yaralı var. Ayrıca ölenlerin büyük kısmının dağ turizmi için bölgeye gelen başka ülke vatandaşları olduğu açıklandı.

Nepal Dağcılık Birliği Başkanı Ang Tshering Sherpa, çığ düştüğünde bölgede 800 dağcının bulunduğunu kaydetti. Çığ sırasında dağcıların kaldığı kampın bir bölümünün kayan kar kütlelerinin altında kaldığı belirtiliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Nepal'de çok sayıda Avustralyalı kayıp, acil yardım... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER