'Neue Wege' projesi ırkçılık ve antisemitizm ile mücadele edecek


Göçmen kökenli gençlerin toplumsal konularda aktif olmaları amacıyla hayata geçirilen "Neue Wege" projesi antisemitizm ve ırkçılık ile mücadele edecek. Proje müdürü Dr. Yaşar Aydın, "Proje kapsamında ırkçılık ve antisemitizm ile mücadelenin yanı sıra biyografi çalışmaları olacak. Gençler nasıl gündem oluşturulur ve kamuoyuna sunulur bunu öğrenecekler." dedi.

Hamburg'da ırkçılık ve antisemiztim ile mücadele edecek "Neue Weege" projesi start aldı. Göçmen kökenli gençlerin toplumsal konularda aktif olmaları için hayata geçirilen proje Hamburg Türk Toplumu (TGH), Anne Frank Enstitüsü ve Hamburg Musevi Cemaatı Topluluğu'nun desteği ile yapılıyor. Proje müdürü Sosyal Bilimci Dr. Yaşar Aydın konuyla ilgili "Gençlerin toplumda seslerini duyurmalarını ve toplum için neler yapabileceklerini göstermek istiyoruz. Bunlardan biri örneğin onları ırkçılığa yada antisemitizme karşı duyarlı hale getirmek ve orada bir farkındalık oluşturmak.

Tabi gençlerin bir takım sorunları var. Kimlikle ilgili katılımla ilgili. Bunlarla ilgilide çalışmalarımız var. Biz gençlere içinde yaşadıkları toplumda belirli konuları nasıl gündeme getirebilirler bu konuda yardımcı olmak istiyoruz. Bu sosyal bir konu yada siyasal bir konu olabilir." açıklamasında bulundu.Dr. Aydın, bunun dışında da gençlere birtakım yetenekler kazandırmak istediklerini belirterek, "Örneğin bir sergi nasıl yapılır, bir yerde gündem nasıl belirlenir yada youtube kanalı nasıl yapılır bir film nasıl yüklenir bunları öğreteceğiz, genel ve teknik bilgiler vereceğiz." dedi.

Proje kapsamında ayrıca biyografi çalışması yapılacağını kaydeden Dr. Aydın, "Gençlerle Hamburg bağlamında bir biyografi çalışması yapacağız. Bu bir göçmen biyografisi olabilir, Musevi bir kişinin biyografisi olabilir veya Almanların biyografisi üzerinden hareketle yaşamda kırılmalara da yer olduğunu ve çelişkilerden korkulmaması gerektiği bilincini vermek istiyoruz. Biyografisi üzerinde çalışacağımız kişinin tanınmış olması gerekmiyor. Hamburglu olması, mümkün olduğu kadar farklı kültür ve kesimden olması önemli. Bu konuda zaten araştırmamız olacak. Musevi Cemaati Topluluğu bize bu konuda yardımcı olacak. Bunu yaparken de daha çok pozitif olumlu örneklerden hareket etmek istiyoruz. Düz biyografilerden çok kırılmaların çelişkilerin olduğu biyografiler olacak. Türkiye ile bağlantılı Reuters gibi çok örnek var." diye konuştu.

Gençlerin ihtiyaç duyulan konularda eğitilmesi için seminerler düzenleyeceklerini kaydeden Dr. Aydın, "Bu konularla ilgili uzmanlar toplantısı yapılacak. Gençlerin bilgilenmesi için düzenlenecek seminerleri konusunda uzman kişilere bırakacağız." şeklinde konuştu.

TGH Başkanı Nebahat Güçlü'de derneklerin ırkçılık ve insan düşmanlığı ile mücadele amacıyla kurulduğunu belirtti. Anne Frank Enstitüsü Direktörü Patrick Siegele ise ilk kez bir Türk derneği ile ortak proje yaptıklarını belirterek, "Ortaklıklarda güven çok önemli. Dolayısı ile TGH ile ortaklık yapmaktan mutluyuz"dedi. Proje tanıtımıyla birlikte Hamburg Başbakanı Olaf Scholz'un himayesinde Yahudi Soykırımının simge isimlerinden Anneliese "Anne" Marie Frank (12 Haziran 1929 - Şubat 1945) adına sergi açıldı.

Açılışa Olaf Scholz'un yanı sıra Federal Göç ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, Hamburg Başkonsolosu M. Fatih Ak'ın da aralarında bulunduğu davetliler katıldı. CİHAN
<< Önceki Haber 'Neue Wege' projesi ırkçılık ve antisemitizm ile mücadele... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER