Nevşehir'de araziler toplulaşıyor, taşlardan temizleniyor


Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Nevşehir'in Acıgöl ve Derinkuyu ilçelerinde arazi toplulaştırma ve taştan temizleme çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Arazi Toplulaştırma Projesi'nin Türkiye'nin tamamına yakın kısmında yapıldığını kaydeden Yılmaz, "Proje kapsamında öncelikle tarım arazileri toprak değerlerine göre sınıflandırılarak, aynı değerde olan toprak grupları belirlenip bu gruplar içinde olan ve birbirine eşdeğer olan araziler kendi arasında birleşip, parsel sayıları mümkün olduğunca azaltılır. Arazi değerleri belirlendiğinden ve belirlenen bu araziler gruplandığından dolayı parsellerde oluşacak değer kaybı minimuma düşmektedir. Arazideki sınır taşlarının ve taş öbeklerinin toplanması, eski şekilsiz parsellerin yerine daha düzgün ve işlenmesi daha rahat parsellerin oluşması, yeni planlanacak her parselle yol planlanıyor olması toplulaştırma projelerinin başlıca faydalarıdır." dedi.

Derinkuyu ve Acıgöl ilçelerinde yapılan projeleri de anlatan İl Müdürü Okan Yılmaz, "Acıgöl'ün Ağıllı, Kurugöl, Doğala ve Kuyulutatlar köyleri ile Derinkuyu'nun Suvermez köyü ve Yazıhüyük beldesinde önce vatandaşlarla görüşülerek parselasyon konusunda fikir alışverişi yapıldı. Sonrasında ise ideal parselasyon planlaması yapıldı. Acıgöl ilçesinin Doğala ve Kuyulutatlar köyleri ile Derinkuyu ilçesinin Suvermez köyü ve Yazıhüyük beldesinde birinci askı parselasyon planlamaları tamamlanarak 9 Eylül 2015 tarihi itibariyle ilgili yerleşim yerlerinde ilan edildi. Acıgöl'ün Ağıllı ve Kurugöl köylerinin birinci askı parselasyon planlaması çalışmaları halen devam ediyor. Yine proje çalışmaları kapsamında; Acıgöl'ün Doğala köyünde yaklaşık bin hektar alanda 50 bin metreküp taş toplandı. Acıgöl'ün Kurugöl köyünde bin 500 hektara yakın alanda taş 100 bin metreküp taş toplandı. Proje kapsamındaki 5 köy ve 1 beldede yeni planlanan arazi yolları açılacak. Ağıllı köyünde taş toplama çalışması yapılacak. Projede yeni planlanan arazi yolları açılacak. Projedeki köylerin birinci ve ikinci askı planlamaları tamamlandıktan sonra Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nde projenin tescilli yapılacak. Yeni parseller kadastroya işlenecek ve yeni tapular çıkarılacak. Yeni tapular üzerinden herkesin yeni parsellerin sınırları arazide kazık çakılarak belirlenecek. Yeni oluşan parseller, yeni tapular ile birlikte vatandaşa teslim edilecek." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Nevşehir'de araziler toplulaşıyor, taşlardan temizleniyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER