Nevşehir'de dona dayanıklı kayısı ağaçları yetiştirilecek


Nevşehir'de yaşanan zirai don olaylarından sonra soğuğa dayanıklı kayısı çeşitlerinin bulunarak üreticilere sunulması için çalışmalar yapılıyor.

Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Gürol Çetin yaptığı açıklamada, 30 Mart 2014 tarihinde ülke genelinde olduğu gibi Nevşehir'de de yaşanan genel don olayı sonrasında üreticilerin önemli ölçüde zarar gördüğünü hatırlattı. Çetin, don olayları sonrasında Nevşehir'in Ürgüp, Derinkuyu, Acıgöl, Merkez, Gülşehir ve Avanos ilçelerinde soğuğa dayanıklı kayısı çeşit bulma çalışmalarının, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hatice Dumanoğlu'nun ekibi ve İl Müdürlüğü teknik personelleri ile birlikte başlandığını açıkladı.

2014 yılında yapılan sürveyler neticesinde 43 adet dayanıklı olduğu düşünülen kayısı ağaçlarının tespit edildiğini kaydeden Çetin, yer belirleme ve kalem aşı alma çalışmalarının yapıldığını belirtti. Çetin, "2015 yılında kayısı ağaçları çiçek açmaya başladığı dönemde tespit edilen 43 adet ağaçtan çeşitli zamanlarda tekrar sürveyler yapılmak suretiyle Kaliks, Balon, tam çiçek ve çiçek sonu dönemlerinde, küçük meyve döneminde ve olgun meyve döneminde numuneler alındı. Çalışmalar sırasında 10 adet yeni ağaç tespiti yapılmış, tespit edilen ağaçlardan kalem alma çalışmaları yapıldı. Ayrıca iri meyveli ve sezon içerisinde geç olgunlaşan (Eylül) kayısı ağaçlarının da tespit çalışmalarına devam ediliyor. 2015 yılında Bahçeli ve Ayvalı köylerinde tespit edilen 2 ağaçtan çiçek tozu elde etmek için çiçek numuneleri alınmış olup teknik çalışmaları sürdürülüyor." dedi. CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER