New York'taki müzede, göçmenliğin yakın tarihi sergilenecek


ABD'ye gelen göçmenlerin uzun yıllar geçiş merkezi olan New York'un Ellis Adası, üzerinde bulunan Göçmen Müzesi'ne yeni bir bölüm ekledi. Aralarında 23 bin'e yakın Türk vatandaşının da bulunduğu milyonlarca insanın ABD'ye girmek için kullandığı adadaki müzede, yakın tarih göçmenleri için de bir bölüm oluşturuldu.

20 Mayıs'ta kamuoyuna açılması planlanan 'Göçmelerin yeni tarihi' bölümünde, 1945'ten günümüze Amerika'ya göç eden insan hikayelerine yer veriliyor. Yeni sergide, yakın tarihte ABD'ye göç etmiş Türk vatandaşların hikayelerine de yer verildi. Göçmenlerin tarihsel süreçleri ve göç ederken hangi araçları kullandığı fotoğraflarla gösterildi.

Bölümde özellikle 2. dünya savaşından sonra yeni bir hayat arayışına giren birçok insanın, Amerika'yı tercih ettiği ifade ediliyor. Statue of Liberty - Ellis Island Kuruluşu Başkanı ve CEO'su Stephen Briganti, açılan yeni bölümde, önceki dönemlerde yapılan göçlerle, son dönemde yapılan göçler arasındaki bağlantıyı göstermeye çalıştıklarını söyledi.

Briganti, ABD'deki göçmen dağılımının değişiklik gösterdiğini belirtti. Ellerinden geldiğince teknolojiden yararlanmaya çalıştıklarını belirten Briganti, göçmen ailelerin hayat hikâyelerine ve fotoğraf-videolarına yer verdiklerini ifade etti. Müze CEO'su, önceki yıllarda ABD'nin doğu kıyalarında etkili olan Sandy kasırgası sonrası müzenin bodrum katının büyük hasar gördüğünü, yapılan tadilat çalışmalarının ardından binaya yeni bölüm kazandırdıklarını söyledi.

Müzede, Amerika'ya göç edenler arasında yer alan Alper Ünlü isimli Türk vatandaşının hayat hikâyesine de yer verildi. Ünlü, ziyaretçiler için hazırlanan videoda geliş hikayesini anlattı. Amerika'ya daha çok eşinin isteği üzerine geldiğini, çocuk sahibi olduktan sonra ABD'de yaşamanın ailesi için daha iyi olacağını düşündüğünü ifade etti.

Müzede sergilenen görüntüler arasında Duke Üniversitesi'nde İslami araştırmalar dersi veren Abdullah Antepli'nin "ABD'de Müslüman olmak" içerikli konuşmasına da yer verildi. Antepli, görüntülerde hem ailesi hem de ABD'deki İslamiyet hakkında bilgi veriyor.

Sergide, ABD'nin kara sınırında görev yapan güvenlik görevlilerinin de hikayelerine yer verildi. Müzenin ilgi çeken bir başka bölümü de Onur Duvarı (Wall of Honor). Üzerinde 700 binden fazla ismin yazılı olduğu duvarı ziyaret edenler ABD'ye ilk ayak basan atalarının isimlerini bulmaya çalışıyor.

ABD'DEKİ TÜRK SAYISI

Müze verilerine göre ABD'de 166 bin 926 Türk yaşıyor. Nüfus sayımı verilerinin kaynak olarak gösterildiği müzede, Türklerin 16 bin 255'i New Jersey, 25 bin 410'u New York ve 18 bin 317'si California eyaletinde yaşıyor. Nüfusun geri kalan kısmı ise ABD'nin farklı eyaletlerine dağılmış durumda.

1892-1954 yılları arasında ABD'ye göçenler, Ellis Adası'nda sağlık kontrolünden geçtikten sonra uygun görülmeleri halinde ülkeye kabul ediliyordu. Göçmenlerin kimisi yeni bir dünya, kimisi daha iyi çalışma şartları için fırsatlar ülkesine gelmişti.

Bu tarihlerde 22 bin 942'si Osmanlı ve Türkiye'den olmak üzere 12 milyondan fazla göçmen, ada üzerinden ABD'ye girdi. Adadan ABD'ye giriş, göçmenlik hizmetlerinin 1954'ten sonra Manhattan'a taşınmasıyla birlikte sona erdi. Uzun yıllar göçmenlere hizmet veren adadaki 'Göçmenli Bürosu', 1990'da müzeleştirilerek kamuoyuna açıldı. Binada, göçmenlerin yolculuktan kalan eşyaları ve fotoğraflarının yanı sıra, kısa metrajlı bazı tanıtım filmleriyle ABD'nin göçmen tarihi anlatılıyor.

Süreç içerisinde Ellis Adası'ndan ABD kıyalarına yüzerek geçmeye çalışan birçok göçmenin hayatını kaybettiği belirtiliyor. CİHAN
<< Önceki Haber New York'taki müzede, göçmenliğin yakın tarihi sergilenecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER