Nizamiye Külliyesi'nde Ebu Bekir Efendi’ye vefa

Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde gelenek bozulmadı. Hicri yılbaşı sebebiyle Güney Afrika Müslümanlarına yönelik “birlik ve kardeşlik yemeği” düzenlendi.

SHABER3.COM

Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde bulunan Nizamiye Külliyesi, Hicri yılbaşı olan Muharrem ayının ilk gününde Güney Afrika müslümanlarına yönelik “birlik ve kardeşlik yemeği” düzenledi. 

“Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı yapışın; bölünüp parçalanmayın…” (Ali İmran Suresi 103) ayeti yazılı davetiyeyi alan beş yüzden fazla etkili Müslüman caminin geniş avlusunda bir araya geldi.


 
NİZAMİYE'DE TARİHİ BULUŞMA

TR724'ten Türkmen Terzi'nin haberine göre Sahraaltı Afrika’nın en büyük camii olarak bilinen Nizamiye’deki program ,Güney Afrika’nın yetiştirdiği Kıraat imamlarından Cape Town’lu Abdurrahman Sadien hocanın Kur’an tilaveti ile devam etti.

Programın hoşgeldiniz konuşmasını Nizamiye vakfı adına yapan konuşmacı, Güney Afrika Müslümanlarının 150 yıldan beri asimile olmadan Müslüman kimliklerini muhafaza ettiğini vurguladı.

Nizamiye Yöneticilerinden Talha Paya, “1862 tarihinde Güney Afrika’ya muallim ve müderris olarak gönderilen ve mezarı Cape Town’da bulunan Osmanlı Âlimi Ebubekir Efendi, Afrika’nın en uzak yerinde açtığı okul ve dini eğitimleriyle ülke Müslümanlarının birlik ve beraberliğine katkı sağlayan önemli hizmetler yapmıştı. Nizamiye’de son programı ile Ebu Bekir Efendi’nin mirasına sahip çıktığını gösterdi. Bizim adımlarımız her dönemde isanları birleştirmekten yanadır.” dedi.

ZİYARET EDENLERİN YÜZDE 80'İ GAYRİ MÜSLİMLER

Külliyenin halka ilişkiler sorumlusu ise, külliye bünyesinde yer alan okul, klinik, medrese ve kadın platformunun faaliyetlerini anlattı. 

Nizamiye’yi ziyaret edenlerin yüzde 80’inin gayri müslimler olduğunun altını çizen yetkili, farklı inançtan insanların caminin mimarisi, özellikleri ve İslam dini hakkında bilgi sahibi olmak için külliyeyi ziyaret ettiklerini ifade etti.



Programın ana konuşmasını, Güney Afrika’da Alimler Birliği üyesi, Mevlana Abbas yaptı. 

Geniş kesimlerce sevilen ve kabul gören Kanaat önderlerinden Şeyh Abbas, “Nizamiye’nin açılışını yedi yıl önce açılışı yapmıştık, daha dün gibiydi, yedi yılda çok büyük mesafeler alınmış, sunumda gördünüz, başkaları bu mesafeyi çok çok uzun zamanda alıyor.” dedi. 

"KARDEŞLERİMİZE YARDIM EDECEK MİSİNİZ?"

“İnsanların en hayırlılarının insanlara hizmet edenler.” diyen Mevlana Abbas, “Bu Türk kardeşlerimize yardım edecek misiniz?” diye iki defa sordu ve katılımcılardan güçlü bir şekilde "Evet." cevabını aldı.

Müminlerin kardeş olduklarını söyleyen Şeyh Abbas, “Türk kardeşlerimize sahip çıkmamız gerekir.” sözleri ile duygularını dile getirdi.

Gauteng eyaleti ulaştırma eski bakanı Ismail Vadi, Nizamiye’nin kurulduğundan beri Güney Afrika Müslümanlarını biraraya getirdiğini söyledi.

Vadi, “Bugün bu cami avlusunda bizi bir araya getirenlerin çok uzaktan gelen Türk müslümanlar.”  dedi.

Güney Afrika Milli eğitim eski bakan yardımcısı olan Enver Surty, sadece dini ilimlerin değil, aynı zamanda fenni ilimlerin de Allah’tan olduğuna vurgu yaparak, dini ve modern ilimleri beraber öğreten Hizmet Hareketi'nin eğitim yöntemini övdü.

MÜSLÜMANLARIN DAĞILMIŞ VAZİYETTE

Güney Afrika Dışişleri eski bakan yardımcısı olan, sürgünde iken kaçırılarak Güney Afrika’ya getirilen, apartayt (ırkçı rejim) rejiminde 15 yıl hapis yatan Ebrahim Ebrahim, bakanlığı zamanında bir çok İslam ülkesinde bulunduğunu, Müslümanların dağınık ve bölünmüş olduğunu gözlemlediğini belirtti. 

Avluda bulunan farklı milletlerden oluşan müslümanların bir ve beraber olması gerektiğine değindi. İbrahim, aşırılık ile mücadelede din adamlarina düşen sorumluluklar, demokrasi ve demokratik değerlerin yaygınlaştırılması için yapılması gerekenleri dile getirdi.

Cape Town müslümanları adına kürsüye gelen Şeyh Ahmed Sadick da kardeşlik çağrısı yaparak, Hucurat sûresini çok sık okunup, hayata uygulanması gerektiğini ifade etti.

Port Elizabeth müslümanları adına kürsüye gelen Şeyh Şamil, Müslümaların negatif düşünceleri bir tarafa koyup, birlik berberlik içinde pozitif şeyler yapması gerektiği anlatan bir konuşma yaptı. 

Ünlü radyocu Ashfaf Garda ise Cennet’in kadınların ayakları altında olduğunu ve kadınların toplum hayatındaki önemini vurguladı.



MAĞDURİYET SERGİSİ AÇILDI

Nizamiye’nin avlusuna kurulan sergiyi katılımcılar program öncesinde ve sonrasında gezme imkânı buldu. Tenkil Müzesi’nden resimlerin de olduğu sergide dünyanın bir çok yerinde Müslümanların çektikleri zulumlerin fotoğrafları da yer aldı. 

Konuşmacıların Keşmir’de yaşananlardan dolayı çok üzgün olduklarını anlattıkları programda, Güney Afrika Müslümanlarını mağduriyet ve mazlumiyetleri anlatan resim sergisine yoğun ilgi gösterdi.

Faaliyete geçtiği 2012 yılından beri bünyesinde bulundurduğu okul, klinik, medrese, çarşı ve camisi faaliyetlere devam eden Nizamiye geçen Ramazan ayında, çevre bakanının ve farklı dinlerin temsilcilerinin hazır bulunduğu geniş katılımlı bir diyalog yemeğine ev sahipliği yapmıştı.

YATSI NAMAZI BİRLİKTE EDA EDİLDİ

Güney Afrika müslümanlarından alimler, kanaat önderleri, cemaat ve tarikat liderleri, Müslüman siyasetçiler, vakıf ve dernek temsilcileri, Müslüman medya mensupları ve sanatçılar, Müslüman akademisyen ve işadamlarının katılımıyla gerçekleşen program, akşam yemeğinden sonra davetlilerle beraber eda edilen yatsı namazınının ardından sona erdi.
<< Önceki Haber Nizamiye Külliyesi'nde Ebu Bekir Efendi’ye vefa Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER