Nobel ödüllerine Türk damgası!

Kimya ödülünü Aziz Sancar ile birlikte 3 biliminsanı kazandı.

Nobel ödüllerine Türk damgası!

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından verilen Nobel ödülleri açıklandı. 

2015 Nobel Kimya Ödülü’nü “DNA onarımı” hakkındaki bilimsel çalışmasıyla Aziz Sancar kazandı. Sancar ödülünü aynı dalda Tomas Lindahl ve Paul Modrich ile paylaştı. 

Geçen yıl kimya dalındaki ödülü Almanya’dan Stefan Hell ve Amerika’dan Eric Betzig ve William Moerner mikroskop alanındaki çalışmalarıyla kazanmıştı. 


Sancar şunları ifade etti:

"Yaptığımız, hem kanseri önlemede hem de bazı kanserleri tedavi etmek için önemli bir mekanizma. Yıllardır bu mekanizma üzerinde çalışıyoruz. Ve sonunda bu mekanizmayı çözdük. 35 yıldır bu mekanizma üzerinde çalışıyoruz.

Lise için Mardin'e gittim. Anne ve babamızın bizi çok destekledi. Sağlık ocağı doktorluğu yaptıktan sonra bilim yapmaya karar verdim. En iyi ABD'de bilim yapılabileceğini bildiğim için çalışmalarımı ABD'de yaptım. 

Hep çok çalıştım ve onun müfakatını alacağımı biliyordum. Ancak Nobel alır mıyım almaz mıyım bilemedim. Yaptığımız çalışmalara devam edeceğiz.  Nobel yüzünden çalışmalarımda bir altı ay kesinti olacak."


<< Önceki Haber Nobel ödüllerine Türk damgası! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER