NSA, Japon hükümeti ve şirketlerini de dinlemiş


ABD Milli Güvenlik Ajansı'nın (NSA) dünyanın önemli ekonomilerinden olan Japonya'yı da dinlediği ortaya çıktı. Alman Süddeutsche Zeitung (SZ) gazetesinin yeni Wikileaks belgelerine dayanarak bugün verdiği habere göre NSA Japon hükümetini ve iki büyük Japon şirketini de dinlemiş.

Wikileaks'ın yayınladığı beş gizli dinleme protokolüne göre NSA, hükümet ile çeşitli kuruluşlar arasındaki görüşmeleri kaydetmiş. Japon hükümeti, 2013 yılında ortaya çıkan Wikileaks belgelerinin ortaya çıkmasının ardından dinlemeler ile ilgili bir ilgilerinin olmadığını açıklamıştı.

Ortaya çıkan son belgeler, Japonya'nın da ABD tarafından dinlendiğini ortaya koydu. Yayınlanan protokollerde Japon hükümetinin ikili ilişkilerdeki ve uluslararası toplantılardaki pozisyonuna ilişkin bilgilere yer verilirken, 2008 yılında Japonya'da gerçekleştirilen G8 toplantıları öncesi hükümetin tavrının ABD tarafından dinlemeler yoluyla önceden bilindiği ortaya çıktı.

Dinlenen 35 telefon numarası listesinin yer aldığı protokollerde bazı bilgilerin Avustralya, Büyük Britanya, Kanada ve Yeni Zelanda gizli servisleri ile paylaşıldığı bilgisine yer verildi. Protokollerde Japonya'nın ABD ile sorun yaşamamak ve problemlerin büyümesini engellemek için çaba sarf ettiği ortaya çıktı. Dinleme listesinde Mitsubishi ve Mitsui gibi iki büyük şirketin yer alması dinlemelerin ekonomik rekabet için de kullanıldığını ortaya koydu.

Son aylarda NSA tarafından Fransa, Almanya ve Brezilya hükümetlerinin en üst düzeyde dinlendiğinin ortaya çıkması sonrası ülkelerden olayları kınayan açıklamalar gelmişti.
CİHAN
<< Önceki Haber NSA, Japon hükümeti ve şirketlerini de dinlemiş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER