Nuh Köklü'nün eşi: Nuh, işsiz gazeteci olarak öldü


Geçen yıl Kadıköy'de bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci Nuh Köklü, eşinin de katıldığı bir programla anıldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından düzenlenen programda konuşan Köklü'nün eşi Sibel Köklü, Nuh Köklü'nün ölümüyle tanınır hale geldiğini belirterek, "İşsizdi ve işsiz gazeteci olarak öldü. Ama bundan ben de gurur duyarak söylüyorum; Nuh hayatı boyunca gazetecilikten başka bir iş yapmadı." dedi.

Gazeteci Köklü, ölümünün birinci yıldönümünden bir gün önce düzenlenen programla anıldı. TGC tarafından Basın Müzesi'nde düzenlenen toplantıda gazetecinin yaşamı, ailesi açısından geride bıraktıkları ve olaya ilişkin hukuki süreç konuşuldu.

TGC Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Uğur Güç, Nuh Köklü'nün eşi ve aynı zamanda Yurt Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Sibel Köklü ve avukat Mehmet Ümit Erdem katıldı. Köklü, eski eşinin çok para kazanan ya da çok ünlü bir gazeteci olmadığınını altını çizerek şöyle konuştu: "Tam bir basın emekçisiydi. Nuh ölümüyle tanındı. Çeşitli dergilerde çalıştı. Sonra Sabah gazetesine girdi. Oradaki meşhur grev Nuh'u medya dünyasına tanıttı. Orada tek başına o grev sözcüsü gömleği ile basında çok yer aldı. Ölmeden 7-8 ay önce ekonomik gerekçeler gösterilerek işten çıkarılmıştı. İşsizdi ve işsiz gazeteci olarak öldü. Ama bundan ben de gurur duyarak söylüyorum Nuh, hayatı boyunca gazetecilikten başka bir iş yapmadı. Bu işi çok severek yapıyordu. Gazeteci olmak, o kimliği taşımak çok sevdiği bir şeydi. İlk duyduğumuzda hiç birimiz inanamadık. Bir insan kartopu oynarken nasıl ölür. Nuh ile kavga, cinayet gibi kelimeleri bir araya getirmek çok zordu. Kavga etmeyi de bilmezdi. Nuh'un cinayeti de şunu gösterdi ki, Türkiye'nin siyasi iklimi o kadar sertleşti ki büyük kutuplaşmalar, düşmanlıklar, insanları bölen ve düşman haline getiren söylemler. Kimsenin kimseye tahammülü yok."

Gazetecilerin savaşa karşı durmak zorunda olduklarını belirten Turgay Olcayto, "Barışı en çok biz gazeteciler savunmalıyız. Gazeteci olarak tek taraflı olduğumuz konu barıştır. Yine gazetecilerin taraflı olmadığı konu da savaştır. Savaşa hiç bir zaman gazeteci taraf olmaz, olamaz. Ama bunu bugün devlete iliştirilmiş gazetecilere anlatmak çok zor." şeklinde konuştu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Uğur Güç de Köklü'nün basın emekçisi olduğunu belirterek Sabah-ATV grevinde de ön saflarda olmasına rağmen ilk işten atılanlardan birisi olduğunun altını çizdi.

Köklü ile ilgili devam eden davaya ilişkin bilgileri Avukat Mehmet Ümit Erdem verdi. Özellikle basın mensuplarının davaya sahip çıkmasını isteyen Erdem, "Bu dosya basit bir cinayet davası değil. Sokaktan geçerken basit bir kavga, basit bir kartopu gelmesi üzerine meydana gelmiş bir olay değil aslında. Bizce bu işte yaratılmak istenen esnaf tipolojisinin de etkisinin olduğunu düşünüyoruz. Dosya şu anda Adli Tıp'a gitti. Akıl sağlığı tespiti için. Bu işin sonuca kadar gitmesi için sizlerin mücadelesi çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Köklü ile ilgili davanın gelecek duruşması 18 Mart'ta görülecek.

CİHAN
<< Önceki Haber Nuh Köklü'nün eşi: Nuh, işsiz gazeteci olarak öldü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER