Nükleer için planlanan İğneada'yı Bakanlık daha önce turizm kenti ilan etmiş

Nükleer için planlanan İğneada'yı Bakanlık daha önce turizm kenti ilan etmiş

Kalkınma Bakanlığı'nın nükleer santral yapılması planlanan Kırklareli'nin İğneada ilçesini turizm kenti ilan ettiği ortaya çıktı. Bakanlığın hazırladığı Bölgesel Geliştirme Ulusal Stratejisi 2014-2023 raporuna göre; İğneada üzerinde belli temalar çerçevesinde turizmin gelişimi planlandı.
Aralarında İğneada, Datça, Kilyos, Saroz Körfezi ve Saman Dağı'nın da bulunduğu 11 bölgenin turizm kenti ilan edildiği stratejik raporda, "Bu kentlerdeki alternatif turizm türlerinin gelişiminin yakın çevredeki diğer kültürel ve doğal değerlerle de ilişkilendirilmesi sağlanacaktır." denildi.

Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Geliştirme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü, 'Bölgesel Geliştirme Ulusal Stratejisi 2014-2023' başlıklı bir rapor hazırladı. 'Daha Dengeli, Topyekun Kalkınma' sloganıyla hazırlanan raporda, Bölgesel Gelişmeyi Etkileyen Uluslararası Eğilimler, Türkiye'deki Bölgelerin Yapısı Ve Eğimler, Bölgesel Gelişme Vizyonu ve Stratejileri, Uygulamanın Koordinasyonu, İzleme ve Değerlendirme Bölümleri bulunuyor. Raporda, 2014-2023 hedefleri arasında İğneada turizm kentleri arasında yer alıyor. Ancak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, üçüncü nükleer santralin Kırklareli'de İğneada'da yapılmasını planladıklarını açıklamıştı.

Türkiye genelinde turizmin coğrafi ve tür bakımından çeşitlendirilmesinde bölgesel çekim merkezlerinin doğal ve kültürel özellikleri temel alınarak, bu şehirlerde kültür, inanç, gastronomi, doğa ve kış turizmi gibi turizm çeşitlerinin geliştirileceğinin bilgisi yer alan rapora göre turizm kentleri, eko turizm bölgeleri, kongre turizmi, fuar turizmi sağlık ve termal turizmi, deniz turizmi yerleri belirlendi. 2014-2023 hedefleri arasında hazırlanan raporda turizm kentleri arasında Nükleer santral yapılması gündemde olan İğneada da bulunuyor.

Raporda, İğneada-Kıyıköy ile birlikte Datça, Kilyos, Saros Körfezi, Kapıdağ Yarımadası-Avşa-Marmara adaları, Kaş-Finike, Anamur kıyı kesimi, Samandağ, Kahta Maçka turizm kentleri arasında bulunuyor. Turizm kentleri için şu bilgi yer alıyor: "Turizm kentlerinde belli temalar çerçevesinde turizmin gelişimi planlanıyor. Bu kentlerdeki alternatif turizm türlerinin gelişiminin yakın çevredeki diğer kültürel ve doğal değerlerle de ilişkilendirilmesi sağlanacaktır."

KÜRE DAĞLARI EKO TURİZM, KUŞADASI DENİZ TURİZMİ BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

Raporda, turizm kentleri dışında eko turizmi, kongre turizmi, fuar turizmi, sağlık ve termal turizmi ve deniz turizmi kentleri tek tek sıralandı.

Eko turizm bölgeleri:
Göller Bölgesi: Konya, Isparta, Afyonkarahisar, Burdur.Bolu, Bartın, Zonguldak, Sinop, Antalya, Mersin, Küre Dağları Milli Parkı.

Kongre Turizmi: İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Konya, Bursa, Mersin, Diyarbakır.

Fuar Turizmi: İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Adana, Gaziantep, Trabzon, Diyarbakır.

Sağlık ve Termal Turizmi:
Güney Marmara; Balıkesir, Çanakkale, Yalova.
Frigya; Afyonkarahisar, Ankara, Uşak, Eskişehir, Kütahya.
Güney Ege; Aydın, Manisa, Denizli, İzmir.
Orta Anadolu; Aksaray, Niğde, Kırşehir, Nevşehir, Yozgat.

Deniz Turizmi: Trabzon, Kuşadası, Samsun, İzmir, Antalya, Mersin, İstanbul. CİHAN
<< Önceki Haber Nükleer için planlanan İğneada'yı Bakanlık daha önce... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER