O gün yaşananlar ilk kez gün yüzüne çıktı

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla ilgili ilginç detaylar ortaya çıkamaya başladı.

O gün yaşananlar ilk kez gün yüzüne çıktı

Yolsuzluk operasyonuyla ilgili dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Çapkın, önce polis müdürlerinden brifing aldı. Ardından “Ergenekon'dan büyük iş. Hepimizi görevden alacaklar olsun, şerefli bir son olur” dedi.

Türkiye'yi sarsan 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sabahında yaşananların perde arkası, ilk kez gazeteci Ahmet Dönmez ve Ufuk Köroğlu’nun kaleme aldığı 17 Aralık-Sıfır Noktası isimli kitapta yer aldı.

Bugün gazetesinden Bilal Şahin'in haberine göre, operasyon sonrasında hiç konuşmayan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın operasyona nasıl tepki verdiği de ortaya çıkmış oldu.

Kitaba göre operasyon sabahı ekipler baskın noktalarına hareket ederken dönemin Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç ve Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakub Saygılı da Hüseyin Çapkın’ın ikamet ettiği Beylerbeyi’ndeki polisevine gitti.

‘ERGENEKON’DAN DAHA BÜYÜK İŞ’

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın endişeli bir yüz ifadesi ve pijama ile dışarı fırlayıp Saygılı ve Ardıç'tan bilgi istedi. Çapkın, operasyon hakkında brfing aldıktan sonra piposunu yakıp şu sözleri söyledi: “İşte şimdi bunu hazmettim. Bu iş doğru bir iş mi, evet doğru bir iş. Çok büyük bir iş! Ergenekon'dan daha büyük bir iş. Fakat Türkiye bunu kaldırır mı kaldıramaz mı bilmiyorum. Ben sizi tanıyorum. Bu zamana kadar yanlış bir işinizi görmedim. Bu iş Allah rızası gözetilmeden yapılamaz. Ne yapalım, sizi görevden alacaklar, arkasından beni de alacaklar. Olsun, bizim için de şerefli bir son olur.”

‘AYNI KABİNEDE BULUNMAM’

Operasyon sabahı, polis şüphelileri gözaltına alırken AKP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Edip Uğur’un tepkisi “Hiç şaşırmadım. Bunlar zaten kulağıma geliyordu” şeklinde oldu. Kitapta dönemin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün 4 bakanı kastederek, “Ben bu adamlarla aynı kabinede bulunmam. Ya onlar gidecek ya da ben” dediği de iddia edildi. Ergün, operasyondan sonra bakanlıktan alınmıştı.

‘4 BAKAN ŞÜPHELİ, BiRi DE SİZSİNİZ BAKANIM’

Operasyon sabahı İçişleri Bakanı Muammer Güler'in panik halinde Hüseyin Çapkın'ı araması da kitapta şu şekilde anlatıldı: “Çapkın, Saygılı ve Ardıç ile konuşurken Bakan Güler'den telefon geldi. Operasyon hakkında bilgi almak isteyen Güler'e Çapkın, “Sayın Bakanım, Organize Müdürü Nazmi ile Mali Şube Müdürü Yakub yanımda, bana bilgi verdiler. Bu şimdiye kadarki en geniş kapsamlı yolsuzluk operasyonu. Dört bakan var. Biri de sizsiniz. Üç bakanın çocuğu gözaltında. Biri de sizin oğlunuz Barış.” Muammer Güler'in o anki ruh hali de kitapta şu ifadelerle anlatıldı: "Bakan'ın sesi endişeden hâlâ titriyordu. Operasyondan sorumlu olan koordinatör başsavcı vekili Zekeriya Öz'ün telefon numarasını istedi. Onunla da görüşmek istiyordu. Nazmi Ardıç, Öz'ün numarasını söyledi. Güler panik halde telefonu kapattı.”
<< Önceki Haber O gün yaşananlar ilk kez gün yüzüne çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER