O paranın kaynağı bulundu

1 Kasım’daki genel seçimler için kesenin ağzını açan hükümetin nereden para bulduğu merak ediliyordu.

O paranın kaynağı bulundu

İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki parayla 7 Haziran seçiminden önce 120 bin geçici işçi alan hükümet, ‘yeni bir adım’ daha attı. Bakanlar Kurulu kararıyla 1 Kasım seçimleri öncesinde işsizin parasından yapılan kesinti yüzde 42’den yüzde 50’ye çıkarıldı. Kesilen para hükümetin seçim yatırımı olarak alacağı geçici işçilerin maaş ve sigortalarının ödenmesinde kullanılacak. Hükümet 13 yıldır, Güneydoğu Anadolu Projesi, meslek edindirme kursları, çırak eğitimlerinde işsizin parasını kullanıyor.

KESİNTİ YÜZDE 50’YE ÇIKTI

İşçi ve işverenden kesilen primlerle 89 milyar lira biriken İşsizlik Sigortası Fonu, amacı dışında kullanılmaya devam ediyor. Yararlanma şartları ağır olduğu için işini kaybedenlerin derdine derman olmayan Fon, 1 Kasım seçimi öncesinde yine teşvik amaçlı kullanılacak. 

Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, aktif işgücü programları ve toplum yararına çalışmalar için yapılacak kesinti arttırıldı. İşsizin parasından hükümetin politikalarını finanse etmek için Fon’dan yapılan kesinti yüzde 8 arttırıldı. 7 Haziran seçimleri öncesi yüzde 30’dan yüzde 42’ye çıkarılan kesinti, 1 Kasım seçiminden önce yüzde 50’ye yükseltildi. 

İŞSİZE 191 MİLYON LİRA 

Her dört gençten birinin işsiz gezdiği Türkiye’de İşsizlik Sigortası Fonu’nun kayıtları hükümetin işsizin parasını başka yerlere harcadığını gözler önüne serdi. Ağustos sonu itibariyle Fon’dan işsiz kalanlara sadece 191 milyon lira maaş ödendi. 
 
ŞARTLAR AĞIR İŞSİZ PARASIZ

İşsiz kaldığı için evine ekmek götüremeyenler işsizlik maaşından yararlanamıyor. İşçi ve işverenden her ay kesilen sigorta primleriyle 89 milyar Türk lirası para biriken Fon’dan yararlanmak için ağır şartlar bulunuyor. İşçinin patron tarafından işten atılması, işten atılmadan önceki son 120 gün içinde prim ödeme şartı var. Ayrıca 30 gün içinde İŞKUR’a başvurarak işsizlik maaşı talep etmek gerekiyor. Son üç yıl içerisinde, 600 gün sigortalı olarak çalışıp prim ödemiş işsizlere 180 gün maaş ödeniyor. 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün (8 ay) maaş veriliyor. 1.080 gün sigortalı olarak çalışıp primi ödemiş olan işsizlere 300 gün (10 ay) maaş veriliyor. İşsizlere ödenen maaş tutarı ise prim oranı ve süresine göre 650 lira ile 900 lira arasında değişiyor.


İŞTE İŞSİZİ ÜZEN O DÜZENLEME!

1 Eylül 2015’te imzalanan Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayımlandı: “4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 48. Maddesi’nin 7. Fıkrası ile yüzde 30 olarak belirlenen ve işgücünün istihdam edilebilirliğini artırmak, çalışanların vasıflarını yükselterek işsizlik riskini azaltmak ve teknolojik gelişmeler nedeniyle işsiz kalması beklenenlerin başka alanlara yönlendirmesini sağlamak, işe yerleştirme ve danışmanlık hizmetleri temin etmek, iş gücü piyasasında araştırma yapmak amacıyla kullanılması öngörülen İşsizlik Sigortası Fonu’nun prim gelirlerine oranı 2015-2016 için yüzde 50’ye çıkarılmıştır.”

Millet Gazetesi
<< Önceki Haber O paranın kaynağı bulundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER