O rapor için "skandal" dedi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye hakkında hazırladığı son İlerleme Raporu'nda 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünden saatler sonra binlerce hâkim ve savcının görevden alınması ve birçoğunun tutuklanmasını eleştirmişti. Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit. AB raporunu "değersiz bir kâğıt parçası" diye niteledi.

SHABER3.COM

50'den fazla baronun protesto ettiği 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapıldı.

Törende konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından hazırlanan raporda kullanılan ifadeleri sert bir dille eleştirdi. 

Cirit, “2016 darbe girişiminin akabinde hâkim ve savcıların yüzde 30’unun ihraç edilmesi ve görevden uzaklaştırılması neticesinde Türk yargısının bağımsızlığına ilişkin endişeler devam etmektedir." ifadelerini kullandı. 

AB RAPORU İÇİN "SKANDAL" DEDİ

Cirit, söz konusu raporu "değersiz bir kâğıt parçası" diye niteledi. 

"Siyasi bir organ olan Avrupa Birliği, hangi hukuk anlayışıyla ve nasıl bir meşru gerekçeyle kendisini Türk Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yerine koymaktadır?" diyen Cirit'e göre Avrupa Birliği yargıya siyasi müdahale teşebbüsünde bulundu.

Cirit, "Avrupa Birliğinin bu tutumu, hukuk derslerinde okutulacak türden tam bir “skandal”dır. 

CİRİT: AB İTİBAR KAYBETTİ

Avrupa Birliği raporunda, etik ve şeffaflık üzerinde durulurken, Yargıtay’ın bu alanda gerçekleştirdiği ve dünyadaki adalet politikalarını dahi etkileyecek nitelikteki çalışmaları görmezlikten gelinmiştir." dedi.

Cirit şunları kaydetti: "Sonuç olarak, uluslararası alanda Türk yargısına yönelik karalama kampanyasının bir parçası olan rapordaki ifadeler, Avrupa Birliğinin Türk yargısı ve kamuoyu önünde itibar kaybetmesine yol açmıştır."

<< Önceki Haber O rapor için "skandal" dedi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER