O tweetle ilgili bomba detay

ABD’yi dolandırmak, bankacılık sahtekârlığı ve karapara aklama suçlarından Miami’de tutuklanan işadamı Rıza Sarraf'la ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı

O tweetle ilgili bomba detay

Türkiye'de de büyük bir üne kavuşan New York'un güney bölgesi ve Rıza Sarraf davasının savcısı Preet Bharara'nın ofisinden alınan bilgilere göre, Sarraf hakkındaki iddianame yayınlanmadan önce Sarraf hakkındaki bilgi ve deliller 'grand jury' denilen ve normal Amerikalılardan oluşan bir kurula sunuldu. 12 ila 24 kişi arasında değişebilen Juri, iddianameyi, savcıların maddi kanıtlarını ve suçlamalarını gördükten sonra onaylarak, soruşturmanın devamına karar verdi. Bir diğer ifade ile soruşturma sadece savcının kendi kanaati sonrası değil, juri değerlendirmesi, görülen kanıtlar önünde ikna olmasıyla açıldı. Bu durum da savcının neden attığı tweet mesajı ile ''Reza Zarrab Amerikan adaleti ile Manhattan'da yüzleşecektir'' cümlesindeki güvene sahip olduğunu gösteriyor.
 

Henüz Kefalet Talebi Değerlendirilmedi
 
Bir sonraki basamak, 4 Nisan'da Miami'de Federal Mahkemede Sarraf'ın kefalet talebini değerlendirmek olacak. Haberdar'ın Bharara'nın ofisinden aldığı bilgilere göre, Türk basınında çıkan iddiaların aksine, Sarraf şimdiye kadar herhangi bir kefalet talebi yapmış veya kefaleti talebi görüşülmüş değil. 4 Nisan kefalet talebinin görüşüldüğü ilk mahkeme tarihi olacak.
 
4 Nisan'da Ne Görüşülecek?
 
Yine Bharara'nın ofisinden verilen bilgilere göre, Miami'deki Federal Mahkemede görüşülecek olan Rıza Sarraf'ın kefalet talebi sırasında Sarraf'ın 'suçlu olduğunu kabul etmesi' veya 'suçlamaları reddetmesi' beklenmiyor. Amerikan yargısı sisteminde şüpheli, kendisine isnad edilen suçlamaları kabul ettiğinde, konuşacağına dair beklentiler yükseliyor. Bu ihtimal, şüphelinin savcılıkla bir pazarlık halinde olabileceği, konuştuğu ve suçlamalar hakkında itiraflar yapacağı, böylece kendisine istenen hapis cezasının da pazarlık ile ''plea bargain'' azaltılacağı bekleniyor. İşte kendisine suçunu kabul edip, etmeyeceği adımının yapılacağı davanın New York'a nakledildikten sonra olması bekleniyor. Bu esnada Sarraf ya 'suçlama anlaşması' isteyerek, konuşması ve itiraflarda bulunduğu takdirde cezasının indirilmesini isteyecek ya da 'suçum yok' diyebilecek. Yine New York Savcılığından alınan bilgilere göre Hakim 4 Nisan günü kefalet talebini eğer kabul etse bile Sarraf'ın dolaşımına çok ciddi bazı sınırlamalar konacak.
 
''Elektronik Bilezik''
 
New York Güney Bölgesi Savcısı Bharara ofisinden alınan bilgilere göre, eğer Hakim kefalet talebini kabul ederse, bu sınırlamalar büyük ihtimalle Sarraf'ı New York ve Florida eyaletlerinde bulunmasını şart koşacak. Bunun kontrolü ise, ABD'de sık görüldüğü şekilde, Savcının ofisinden verilen bigilere göre, elektronik bilezik ile yapılması bekleniyor. Ayrıca böyle bir karar çıkasa Sarraf'ın pasaportunu da el konulması bekleniyor. Sarraf, New York içinde gidebileceği yerler açısından dahi sınırlandırabilecek. Örneğin sadece güney ve doğu bölgelerine gidebilme şartları gibi.

Haberdar

<< Önceki Haber O tweetle ilgili bomba detay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER