Obama: Dünya Afrika'ya bakışını değiştirmeli


Barack Obama, hem Etiyopya'yı ziyaret eden hem de Afrika Birliği'nde konuşan ilk ABD başkanı ünvanını aldı. Obama, 54 üyeli birliğe tarihi konuşmasında, "Dünya, insanlığın beşiği olan Afrika'ya bakışını değiştirmeli" dedi.

Önce babasının ülkesi Kenya'yı ziyaret eden ABD'nin ilk Afro-Amerikan kökenli başkanı Barack Obama, "Sizin karşınızda gururlu bir Amerikalı olarak duruyorum. Aynı zamanda bir Afrikalının oğlu olarak size hitap ediyorum. Afrikalılar yarım yüzyıldır özgür. 'Sonsuza kadar fakirlik ve çatışmalara saplanmış bir Afrika' önyargısını bir kenara atmanın zamanı çoktan geçti. Dünya Afrika'nın olağanüstü ilerleyişini kabul etmek zorunda" diye sözlerine devam etti.

OBAMA'NIN 'EŞCİNSEL' VURGUSU KENYA'DA ELEŞTİRİLDİ

Barak Obama, 5 günlük Doğu Afrika gezisinin ilk durağı olan Kenya'da 6. Küresel Girişimcilik Zirvesi'ne Kenya lideri Uhuru Kenyatta ile beraber ev sahipliği yaptı. Obama, Nairobi konuşmasında ekonomik kalkınma, güvenlik, insan hakları ve LGBT eşitliği üzerine konuştu. Obama'nın 'eşcinsel hakları' vurgusu, Kenyatta ve medyaya konuşan bazı Kenyalılar tarafından eleştirildi. Kenyatta, "Daha önemli meselelerimiz var" derken, bazı Kenyalılar, "Bizim kendi kültürümüz ve inançlarımız var. Bu tür konuların açıktan konuşulması bizi rahatsız etti" sözlerini sarf etti.

OBAMA: ETİYOPYA, GAZETECİ TUTUKLAMALARINA SON VERMELİ

Kalabalık heyeti ile Pazar sabahı Etiyopya'ya geçen Obama, aynı zamanda Afrika Birliği'nin (AU) başkenti Addis Adaba'da AU Başkanı Nkosazana Dlamini Zuma ile 'bölgesel terörizm ve Güney Sudan'ın iç savaşını' konuştu. Obama ayrıca Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ile basın toplantısı düzenledi. ABD Başkanı, Etiyopya hükümetinin gazeteci tutuklayarak kalkınamayacağını, insan hakları ve iyi yönetim konularındaki karnesini düzeltmesi çağrısında bulundu. Obama aynı zamanda Etiyopya'nın Eş-Şebab'a karşı mücadelesini övdü.

OBAMA, ABD FİRMASINA AİT GIDA FABRİKASINI GEZDİ

Obama, hükümetinin 'açlıkla' savaştaki başarısına örnek olarak gösterdiği Etiyopya'da bebek maması sektöründe lider Amerikalı Faffa Foods'un fabrikasını gezdi ve ABD'nin 'Gıda Programı' kapsamında 11 ülkede çiftçilere ödenecek 140 milyon dolar tohum yatırımı müjdesi verdi. Desalegn'de Etiyopya'da 5 yaş altı çocukların yüzde 44'ünün yetersiz beslenmeden kaynaklanan hastalıklarla mücadele ettiğini söyleyerek ABD yatırımlarının önemine vurgu yaptı. CİHAN
<< Önceki Haber Obama: Dünya Afrika'ya bakışını değiştirmeli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER