Obama'dan ABD'de çok tartışılacak açıklama

ABD Başkanı Obama, Amerikan halkına seslenişinde, IŞİD'in İslam adına konuşmadığını vurgulayarak; " IŞİD, İslam adına konuşmuyor. Onlar eşkiyalar, katiller, ölüm tarikatçıları...IŞİD terörü ile İslam dinini karıştırmayın" dedi.

Obama'dan ABD'de çok tartışılacak açıklama

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'ın Oval Ofisi'nden yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasında, açıklamalarda bulundu. Başkanlığa seçildiğinden bu yana Oval Ofis'ten üçüncü kez Amerikalılara seslenen Obama, ABD'ye yönelik terör tehdidi, California'nın San Bernardino kasabasında geçen hafta yaşanan silahlı saldırı, ABD'de silah satışının denetlenmesi, İŞİD ile mücadele konulara değindi.


Obama konuşmasında İŞİD'in İslam dinini temsil etmediğini vurgulayarak, Amerikan halkından, İŞİD terörü ile İslam dinini karıştırmamalarını istedi.

Sözlerine 14 kişinin öldüğü, 21 kişinin de yaralandığı San Bernardino saldırısına değinerek başlayan Barack Obama; "Bu saldırının masum insanların hayatını almaya yönelik bir terör saldırısıydı. Kurbanlar, bir iş arkadaşları ve karısı tarafından acımasızca katledildiler. Saldırıya uğrayanlar, doğma büyüme Amerikalı, göçmen, Asyalı, Latin Amerika asıllı kişilerdi. Şimdilik, saldırganların dışardan bir terör örgütü ile ilintileri olduğuna ilişkin bir kanıt yok. Ama saldırganların, köktenciliğin karanlık yollarına daldıklarını biliyoruz. İslam'ın sapkın bir yorumuna inanıp ABD'ye yada Batı dünyasına savaş çağrısı yapıyorlar" dedi.

"IŞİD YA DA BİZE ZARAR VERMEYE KALKAN HER ÖRGÜTÜ YIKACAĞIZ"
İnternetin ülkeler arasındaki uzaklıkları yok etmesiyle birlikte, teröristlerin insanların beyinlerini yıkamak için daha çok çaba harcadığını anlatan Obama,; "Boston Maratonu bombacıları ve San Bernardino katilleri buna örnek" diye konuştu. Terörizmden gelen tehdidin gerçek olduğunu belirten Obama, ABD'nin bunun üstesinden geleceğini söyledi. Obama; "IŞİD yada bize zarar vermeye kalkan her örgütü yıkacağız. IŞİD ve benzeri grupların umduğu gibi, korkuya yenilmeden, değerlerimizi terketmeden, kabadayılık etmeden başarı bizim olacak. ABD'nin tüm olanaklarını kullanarak, güçlü, zeki, uyanık,hazır dayanıklı olacağız ve galip geleceğiz" dedi. IŞİD ile mücadele yöntemlerinden bahseden Obama, Paris saldırısından bu yana Avrupa ülkeleri ile isthbarat paylaşımını artırdıklarını belirtti. ABD Başkanı Obama, Türkiye ve Suriye sınırını kapatma çalışmalarının sürmekte olduğunu dile getirdi. Obama, İŞİD'in acımasız ideolojisini yaymasını önlemek için Müslüman ülkelerle, ABD'de de Müslümanlarla işbirliği yaptıklarını söyledi.

"IŞİD SAVAŞÇILARI, IRAK'TA YÜZYÜZE KALDIĞIMIZ GÜÇLERDEN BİRİYDİ"
ABD'de silah satışının daha çok denetlenmesi konusunu yeniden gündemem getiren Obama; "Sakıncalı görerek uçaklara binmelerine izin vermediğimiz kişiler, ellerini kollarını sallaya sallaya gidip otomatik, yarı otomatik saldırı silahları satın alabiliyorlar" dedi. Obama, ABD Kongresi'ni bunu önlemek için harekete geçmeye çağırdı. Obama, terör örgütü üyesi yada bireysel davranıp toplu katliama girişen kişilerin ellerine silah geçmesinin zorlaştırılması gerektiğini söyledi. ABD'nin, Irak yada Suriye'de yeni bir kara savaşına sürüklenmemesi gerektiğini vurgulayan Obama; "IŞİD gibi grupların da istediği bu. Savaş alanında bizi yenemeyeceklerini biliyorlar. IŞİD savaşçıları, Irak'ta yüzyüze kaldığımız güçlerden biriydi. Şunu da biliyorlar ki yabancı toprakları işgal edersek, direnişi yıllarca sürdürebilirler. Binlerce askerimizi öldürüp, kaynaklarımızı tüketip, bizim oradaki varlığımızı kullanarak kendilerine daha çok yandaş toplayabilirler. Şimdi kullandığımız hava saldırısı, özel güçler, kendi ülkelerinin denetimini yeniden kazanmaya çalışan yerel güçlerle işbirliği stratejisi ile daha kalıcı bir zafer elde edebiliriz. Böylece, yeni Amerikalı kuşak, başka ülke topraklarına gidip bir on yıl daha savaşıp ölmek zorunda kalmaz" dedi.

"MÜSLÜMANLARLA MÜTTEFİK OLMALIYIZ"
Amerikalıların yapmaması gerekenlerin arasında, bu mücadelenin ABD ve İslam dini arasındaymış gibi algılanmaması ve birbirine düşmemesi olduğunu söyleyen Obama şunları kaydetti; "Bu da IŞİD gibi grupların istediği şey. IŞİD, İslam adına konuşmuyor...IŞİD terörü ile İslam dinini karıştırmayın. Onlar eşkiyalar, katiller, ölüm tarikatçıları." Obama, Müslüman ve yurtsever milyonlarca Amerikalının, nefrete dayalı IŞİD ideolojisine karşı olduğunu da belirtti. Obama; "Terörle mücadelede başarılı olmak istiyorsak, bu Müslümanlarla müttefik olmalıyız, onları dışlayıp nefretle yaklaşmamalıyız" dedi. Obama, dünyada terör kurbanlarının çoğunluğunun da Müslümanlar olduğunu sözlerine ekledi.

"SESLERİNİ YÜKSELTMELERİ GEREK"
Aşırı ve kökten dinci yaklaşımın bazı Müslüman toplumlarında yayıldığı gerçeğinin inkar edilemeyeceğini belirten Obama; "Bu gerçek bir sorun ve Müslümanların bu durumla bahanesiz yüzleşmeleri gerek. IŞİD yada El Kaide gibi örgütlerin yaydığı nefret dolu ideolojiye karşı buradaki ve dünyadaki bütün Müslüman liderlerin bizle çalışmayı sürdürmeleri gerek. Yalnızca şiddete karşı değil, dinsel değerlere, hoşgörüye ve insan saygınlığına ters düşen, İslam dininin yanlış anlatılmasına karşı seslerini yükseltmeleri gerek" dedi. Obama, Müslümanların 'aşırığa karşı böyle bir sorumlulukları olduğu gibi, bütün Amerikalıların da ayrımcılığa karşı durma sorumluluğu olduğunun' altını çizdi.

<< Önceki Haber Obama'dan ABD'de çok tartışılacak açıklama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER