Obama'dan sert Türkiye açıklaması
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Nisan 2 2016
Paylaş
X Post
ABD Başkanı Barack Obama, Erdoğan'ın da katıldığı Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin kapanışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de basına yönelik yaklaşımın ülkeyi sıkıntı verici bir yola sokacağı uyarısında bulundu.
Obama, “Türkiye'deki bazı eğilimlerden rahatsızım” diye konuştu. Obama, Türk hükümetinin basın özgürlüğü ve demokrasi konularındaki uygulamalarını ilk kez kamuoyuna açık bir şekilde eleştirdi.
Başkent Washington'da dördüncüsü yapılan Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin kapanışında konuşan Barack Obama, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin , “Dün Brookings Enstitüsü'ndeki çirkin olaylardan birkaç saat sonra Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı otoriter biri olarak görüyor musunuz?” diye sordu.
Obama sözlerine, “Türkiye bir NATO müttefiki, IŞİD'le mücadelemizde olağanüstü önemli bir ortak. Uzun ve stratejik ilişkilere sahip olduğumuz bir ülke” diye başladı.
Erdoğan'la ABD Başkanlığı görevine başladığı yedi yıl önce muhatap olmaya başladığını anlatan ve değişik alanlarda verimli ortaklığa sahip olduklarının vurgulayan Obama, “Gerçek olan bir şey var ve bunu doğrudan da söyledim: Türkiye'deki bazı eğilimlerden rahatsız olduğum bir sır değil. Ben basın özgürlüğüne, din özgürlüğüne, hukuk ve demokrasiye güçlü bir şekilde inanıyorum” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın demokratik bir süreçle seçildiğini dile getiren Obama, “Basına yönelik sergilemekte oldukları yaklaşımın Türkiye'yi çok rahatsız edici bir yola sokabileceğini düşünüyorum ve biz onlara önerilerde bulunmayı sürdüreceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, göreve demokrasi sözü vererek geldiğini hatırlattığını söyleyen Başkan Obama, Türkiye'nin derin İslam inancı ve modernliği geçmişten bu yana artan bir açılımla birlikte yaşattığını belirterek, “Erdoğan böyle bir mirasın takipçisi olmalı, bilgiyi baskı altına alan ve demokratik tartışmaya son veren bir stratejinin değil” şeklinde konuştu.
Obama bunu söylemekle birlikte, Türkiye'nin çeşitli uluslararası ve bölgesel konularda kritik işbirliği sağladığını ve sağlamaya sürdüreceğini belirtti. “Birçok dostumuz ve ortağımız gib
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.'Karada ya da denizde bu sınırlar müzakere edilemez. Yunanistan onları mutlak şekilde koruyor'2.Wall Street Journal: ABD'nin 115 ülkede halen büyükelçisi yok3.İran'a yakın milis komutanı, Türkiye'de gözaltına alınıp FBI'a teslim edildi4.Teknoloji devlerinin yükselişi: Nvidia’nın değeri Almanya ekonomisini geride bıraktı5.Samsun'da sokağa insansız hava aracı düştü: Evlerde hasar oluştu
6.Tiktok ve Instagram'a İsveç'ten rakip geliyor: W Social7.İran'ın 'sivrisinek filosu': Sürat tekneleri Hürmüz Boğazı'nda ABD'ye nasıl meydan okuyor?8.'İran'a karşı son askeri saldırılar konusundaki ahlaklı ve mantıklı duruşunuzu takdir ediyorum'9.İstanbul Emniyet’inde değişiklikler: İBB Soruşturmasını yürüten müdür görevden alındı10.TESK Başkanı Palandöken’den kredi kartı borçları için 'faizleri durdurun' çağrısı
ESRA BÜYÜKCOMBAK

ŞERİF ALİ TEKALAN

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER

'Karada ya da denizde bu sınırlar müzakere edileme...

Wall Street Journal: ABD'nin 115 ülkede halen büyü...

İran'a yakın milis komutanı, Türkiye'de gözaltına ...

Teknoloji devlerinin yükselişi: Nvidia’nın değeri ...

Samsun'da sokağa insansız hava aracı düştü: Evlerd...







