ODTÜ'nün yeni fikirler yarışmasında engelliler için yapılan çalışmalar öne çıktı


Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) her yıl düzenlenen 'Yeni Fikirler Yeni İşler' yarışmasının finalistleri bugün belli oluyor. Yarışmada işitme engelli ve belden aşağısı felçli hastalar için yapılan çalışmalar öne çıkıyor.

ODTÜ tarafından 11 yıldır düzenlenen ve ODTÜ Kongre Merkezi'nde yapılan birbirinden yaratıcı iş fikirlerinin yarıştığı 'Yeni Fikirler Yeni İşler' yarışmasının finalistleri bugün belli olacak. Yarışmaya işitme engelliler, yürüme engelliler, diyabet hastaları, KOAH hastaları gibi alanlarda birbirinden farklı 22 çalışma katıldı. Bu sene ilk defa YFYİ Idea ve YFYİ Pro olmak üzere iki kategoride değerlendirilen yarışmacılar, heyecanlı olduklarını dile getirdi. Yarışmacılardan Mehmet Bilgehan Tosun, yürüme engelliler için robot yaptıklarını kaydetti. Tosun, ürünün 'Mors Robotik Rehabilitasyon Robotu' olduğunu ve Türkiye'de ilk olduğunu dile getirdi. Tosun, robotun belden aşağısı tamamen felç veya inmeli tekrar yürüme ihtimali olan veya tekrar yürüme ihtimali olmayan hastalar için tasarladıklarını açıkladı.

Serkan Türkoğlu da işitme engellilerin hayatta karşılaştıkları iletişim sorunlarına çözüm bulmak için 'stationail' bir uygulama geliştirdiklerini ifade etti. Türkoğlu, "Uygulamanın entegre mikrofonları birlikte çalışıyor. Mikrofonlar bulundukları ortamda sesi alıyorlar ve uygulamaya gönderiyor. Uygulama bunu otomatik olarak yazıya çeviriyor. Böylece entegre mikrofonun olduğu her alan duyulabilen alana dönüşüyor. İşitme engelliler, sınıflarda, konferanslarda, seminerlerde anlatıcının söylediklerini eş zamanlı olarak tablet ve telefonlarla takip edebiliyorlar." diye kaydetti.


CİHAN
<< Önceki Haber ODTÜ'nün yeni fikirler yarışmasında engelliler için... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER