ODTÜ'nün 'Yeni Fikirler Yeni İşler' yarışmasında finalistler belli oluyor


Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından her yıl düzenlenen 'Yeni Fikirler Yeni İşler' yarışmasının finalistleri belli oluyor. Yarışmacıların geneli, çevresinde gördüğü sıkıntıları çözmek için çalışmalarda bulundu. Yarışmada diyabet ve astım ile KOAH hastaları için yapılan çalışmalar da yer aldı.

ODTÜ tarafından 11 yıldır düzenlenen ve ODTÜ Kongre Merkezi'nde yapılan 'Yeni Fikirler Yeni İşler' yarışmasının finalistleri bugün belli olacak. Yarışmaya işitme engelliler, yürüme engelliler, diyabet hastaları, KOAH hastaları gibi alanlarda birbirinden farklı 22 çalışma katıldı.

ODTÜ Teknokent Girişim ve Girişimcilik Direktörü İlknur İlkyaz Gül, yarışmanın 2005 yılından itibaren yapıldığını anlatarak, "Final töreni ile girişim sermayesi sağlanıyor. 22 finalist var. Çok farklı alanlarda, sunumlar devam ediyor. Örneğin kan şekerini acısız şekilde ölçmek için bant üreten girişimcimiz var. Alzheimer hastaları için robot tasarlayan girişimcimiz var." dedi.

"ARKADAŞIM SÜREKLİ PARMAĞINI DELDİĞİ İÇİN ONA ÇARE BULMAYA ÇALIŞTIM"

Kan şekerini acısız ölçmek için bant üreten girişimci Başak Kebapçı, tipik diyabetli bir arkadaşı için bu çalışmaya başladığını aktardı. Kebapçı, "Arkadaşım sürekli parmağını deldiği için ona bir çare bulmaya çalıştım. Literatür taraması yaptım. Kansız şeker ölçümü nasıl yapabiliriz diye çok küçük bir açık yakaladık. Bunun üzerine bir tasarım yaptık. Bununla ilgili ölçüm sonuçlarımız var." diye konuştu.

Başak Kebapçı, yaptığı çalışmanın nasıl uygulandığını şöyle açıkladı: "Bunlar yapışkan, bunları vücudunuza yapıştırıyorsunuz üzerinde bulunan çipten telefonunuza bilgi aktarımı yapılıyor. Kişi krize girmeden önce alarm veriyor, kullanıcının telefonuna veya tüm hafta ya da aylar boyunca şeker datalarını toplayıp trend görebilirsiniz. Yapışkanlar 24 saat kullanılıyor. 24 saat sonra yenisi yapıştırılıyor. Çipi tekrar takıyoruz. Çip 6 ayda bir değiştirilebilir ama şu an emin değiliz." şeklinde konuştu.

ASTIM VE KOAH HASTALARI İÇİN 'SPRİHOME'

Merthan Öztürk de astım ve KOAH hastaları için çalışma yaptıklarını açıkladı. Öztürk, "Dünyada 550 milyona varan astım, KOAH hasta sayısı var. Sigara kullanımı ve hava kirliliği nedeniyle artıyor. Astıma yaklaşık 9 milyarlık harcama yapılıyor." dedi.

Yaptıkları cihaz ile hastaneye yatan sayısında azalma olduğuna dikkat çeken Merthan Öztürk, maliyetlerin de düştüğünü aktardı. Öztürk, konuşmasına şöyle devam etti: "Yaşam kaliteleri artıyor. Astım hastaları çok sık kriz geçiriyorlar. Nefes takibi ile bunun önüne geçilebilir. Biz de 'Sprihome'la evde kendi takibini testlerini yapıp değerlerini takip edebilecekleri ev sağlık ürünü geliştirdik. Uygulamamız entegre çalışan bir ürününüz var. Bu ürünle hasta nefes hızını ölçüyor ve mobil uygulama ile görüyor. Sonuca bağlı olarak ilacını alıyor veya doktoruna başvurabiliyor. Hastaların hastaneye yatış oranları düşüyor. Bu ürünü Türkiye'deki 9 milyon astım ve KOAH hastasına ulaştırmak istiyoruz."
CİHAN
<< Önceki Haber ODTÜ'nün 'Yeni Fikirler Yeni İşler' yarışmasında... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER