Öğrenciler sağlık için bisiklete binecek


Sağlık Bakanlığı'nın, "Fiziksel Aktiviteyi Teşvik Projesi 2015-2018" kapsamında, Aydın'ın sekiz ilçesinde, 34 okula toplam 750 bisiklet dağıtıldı. Bakanlığın gönderdiği bisikletler Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) arasında imzalanan, "Okullarda Fiziksel Aktivitenin Arttırılması" işbirliği protokolü kapsamında törenle teslim edildi.

Bisiklet dağıtım töreninde konuşan Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Aslı Candan, "Dünya Sağlık Örgütü, sağlığı korumak ve geliştirmek için sedanter çevreleri azaltıp fiziksel aktivite engellerini yok etmeyi hedeflemekte ve buna uygun stratejiler geliştirmektedir. Bunu yaparken bütünleştirici, çok sektörlü ve ortaklık temelli yaklaşımların desteklenmesi gerekliliğini vurgulamaktadır. Küresel hedeflerde, 2025 yılına kadar obezite ve diyabetteki artış trendinin durdurulması ve inaktif nüfus oranının yüzde 10 azaltılması yer almaktadır. Türkiye'de fiziksel aktivite düzeyini saptamak için pek çok araştırma yapılmaktadır. Bu araştırmalardan, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010 sonuçlarına göre 12 yaş üstü bireylerin yüzde 71,9'unun hareketsiz olduğu, yüzde 9,7'sinin yetersiz düzeyde fiziksel aktivite yaptığı bulunmuştur. Aynı çalışmada, 6-11 yaş grubu çocukların yüzde 58,4'ünün düzenli egzersiz yapmadığı saptanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü işbirliğiyle yapılan Türkiye Çocukluk Çağı (7-8 yaş) Şişmanlık Araştırması 2013 sonuçlarına göre ise her dört çocuktan üçü hiç spor yapmamaktadır. Hafta sonunda çocukların yüzde 56,8'inin günlük aktiveleri arasında, bilgisayarda oyun oynama bir aktivite olarak yer almaktadır. Yine aynı çalışmada, televizyon seyretmenin çocukların önemli etkinliklerinden biri olduğu saptanmıştır. Hafta sonunda çocukların yüzde 97,7'sinin günlük yaşam aktiviteleri arasında televizyon seyretmek yer almaktadır. Bu araştırmalar ışığında ülkemizde de fiziksel aktivite düzeyini arttırmak amacıyla hedefler belirleyerek stratejiler geliştirmek, toplumu fiziksel aktiviteye özendirmek, fiziksel aktiviteye ulaşma engellerini ortadan kaldırmak için yerel ve ulusal düzeyde çalışmalar yapılmaktadır." dedi.

Çocuklara ve gençlere düzenli fiziki faaliyet alışkanlığı kazandırılarak sağlıklarını korumayı amaçladıklarını kaydeden Candan, bu kapsamda 5, 6 ve 7. sınıflarda seçmeli Spor ve Fiziki Etkinlik dersini açan veya Bisiklet Modülü dersini uygulayan okullara ve ADÜ'ye bisiklet verdiklerini söyledi. Okul idarecilerine teslim edilen bisikletleri, sekiz ilçede Beden Eğitimi derslerinde, Bisiklet Modülü dersini gören öğrenciler kullanacak. Bisiklet dağıtım törenine İl Sağlık Müdür Yardımcısı Yücel Mavi, ADÜ Genel Sekreteri Mustafa Aslan, okul yetkilileri ve öğrenciler katıldı. CİHAN
<< Önceki Haber Öğrenciler sağlık için bisiklete binecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER