OHAL, Avrupa Konseyi'nin gündeminde

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Fransa ve Ukrayna gibi üye ülkelerde ilan edilen olağanüstü hal uygulamasını mercek altına aldı.

SHABER3.COM

AKPM Genel Kurulu, İsviçreli parlamenter Raphael Compe tarafından hazırlanan rapor ve buna bağlı tavsiye karar tasarısını, 23 Nisan günü Strasbourg'da tartışarak oylayacak.

Euronews'de yer alan habere göre, üye devletlerin savaş ve olağanüstü haller yaşaması halinde kendi toplumlarını korumasının bir sorumluluk olduğu kaydedilen taslak raporda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 15. maddesinin, ilgili üyelere AİHS’nin bazı maddelerini askıya alma hakkı tanıdığı hatırlatılıyor. Son dönemde Fransa, Ukrayna ve Türkiye’nin bu hakkı kullandığı ifade edilen taslak raporda Türkiye’nin olağanüstü hal uygulamasından doğan haklarını “orantısız bir şekilde kullandığı” şikayetinde bulunuluyor.


Fransa'da sona eren OHAL'in uzun sürmesine de eleştiri getiriliyor. AKPM Hukuk İşleri’nin görüşlerine atıfta bulunulan taslak raporda, AİHS’nin 15. maddesinin üye ülkeler tarafından askıya alınmasıyla ilgili koşullara açıklık getirilmesi isteniyor ve bu konuda Venedik Komisyonu’nun da görüşlerinin dikkate alınması tavsiye ediliyor.

<< Önceki Haber OHAL, Avrupa Konseyi'nin gündeminde Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER