OHAL KHK'ları ile İhraç edilen memurların durumu ne olacak
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Ekim 14 2016
KHK’larla kamu görevinden çıkarılan memurların akıbetine ilişkin tartışmalar devam ediyor. Danıştay’ın 1989 kararı emsal olur diyen hukukçular ‘ihraç edilen memurlar göreve dönebilecek’ dedi.
Anayasa Mahkemesi’nin olağanüstü hâl KHK’lerine ilişkin kararının ardından KHK’lerle kamu görevinden çıkarılan kamu görevlilerinin hukuki durumu yeniden tartışma konusu oldu. AYM’nin KHK’leri inceleme konusunda kendisini görevsiz görmesine rağmen, Danıştay’ın 1989 yılında 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu ile kamu görevinden çıkarılanlarla ilgili verdiği içtihadı birleştirme kararının OHAL’in sona ermesinden sonra, KHK’ler ile ihraç edilen kamu görevlilerine dönüş yolunu açacağı belirtildi.
İçtihadı birleştirme kararı
AYM’nin CHP’nin açtığı iptal başvurusunu reddetmesinin ardından dikkat çeken bir hukuki görüş geldi. Cumhuriyet’in haberine göre, bu görüşün dayanağını 1989 yılındaki bir Danıştay kararı oluşturuyor. 12 Eylül dönemi sıkıyönetimi sırasında kamu görevlileri 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu’ndaki “...bir daha kamu görevlerinde çalıştırılamazlar” gibi çok kesin bir ifadeyle görevden atılmışlardı. O sırada Ankara Hukuk Fakültesi doktora asistanlarından olan Atılım Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Günday, sıkıyönetim kalkınca 1402 sayılı yasa kapsamında görevden atılan üniversite hocaları için üniversitelere başvurarak görevlerine iade edilmelerini istedi. Günday, üniversitelerin bu talebe ret yanıtı vermesinin ardından Danıştay’a dava açtı. Danıştay’da aynı konuda daireler birbirinden farklı kararlar verince Danıştay Büyük Genel Kurulu “içtihadı birleştirme kararı” verdi.
Maaşlarını da toplu alarak göreve döndüler
Kararda “Sıkıyönetim komutanlarının istemleri üzerine işlerine son verilen memurlar, diğer kamu görevlileri ve kamu hizmetlerinde görevli işçiler, ilk kez kamu görevine girdikleri tarihte bu görev için yasa ve yönetmeliklerde öngörülen nitelikleri kaybetmemiş olmaları koşuluyla, işlerine son verildiği bölgede sıkıyönetim kalktıktan sonra, kurumlarınca eski görevlerine iade edilirler” hükmü verildi. Kararla birlikte kamu görevlilerinin görevlerine dönmeleri sağlandı. Üs
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Apple'da devrim gibi halme!2.AKP'liler Hakim gelinlerini dövdü savcılık dosyaya işlem yapmak istemedi!3.Aralarında Türkler ilk sırada: Gönüllü olarak Almanya'yı terk ettiler4.Trump: Venezuela'da kalma süremiz yıllar sürebilir!5.Kritik gece! Mazlum Abdi'den 'uzlaşma' açıklaması
6.Cami cemaati şokta: 'Cuma namazı sonrası domuz etiyle kavurma dağıtıldı' iddiası7.O ülkeden Halep'te Kürtlere yönelik saldırıları kınama!8.ABD'yi karıştıran olay: Minneapolis'te göçmenlik dairesi bir kadını öldürdü9.Erdoğan’dan Özgür Özel’e 500 bin liralık manevi tazminat davası!10.KHK'lı Barış akademisyeni Cavidan Soykan görevine iade edildi

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER







