Okul baskınıyla ilgili çarpıcı Yargıtay kararı

Yargıtay, Adana’daki okul baskınıyla ilgili emsal teşkil edecek bir karara imza attı.

Okul baskınıyla ilgili çarpıcı Yargıtay kararı

Adana'da Burç Koleji'ne yapılan baskınla ilgili emsal teşkil edecek bir karar veren Yargıtay, sadece savcının isteğiyle yapılan aramanın hukuksuzluğunu ortaya koydu. Bursa’daki bir olayla ilgili verilen karara göre, vergi suçu iddialarında savcının talebi yetmez. Vergi konusunda yetkili birimler arama isteğinde bulunabilir. İşlemi de polis değil, vergi elemanları yapar.

Yargıtay, Adana’daki koleje yapılan baskının hukuka aykırı olduğunu ortaya koyan emsal bir karara imza attı. Vergi davalarının temyiz incelemesini yapan 11. Ceza Dairesi’nin verdiği hükme göre, vergi suçu iddiasıyla yapılan aramalarda savcının talebi yeterli değil. Sulh Ceza Hakimi’nin arama kararı için vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların buna lüzum görmesi ve gerekçeli bir yazı ile bunu talep etmesi gerekiyor. Ancak söz konusu olayda, servis ihalesini alamayan kişinin şikayeti üzerine arama kararını savcı istemiş, baskında da herhangi bir suç unsuruna rastlanmamıştı.

'ORGANİZE ŞUBE TARAFINDAN YAPILAN ARAMA HUKUKSUZ'

Yargıtay’ın 22 Ocak tarihli kararına konu olan olay Bursa’da meydana geldi. Emniyet Müdürlüğü’nce, istihbari çalışmalar sonucu sanığın, piyasaya komisyon karşılığı sahte fatura keserek sattığı belirlendi. Savcılıktan sanığın işyerinde arama ve delillere el koyma izni istendi. Savcının başvurusunu Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği kabul etti. Aynı gün Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü görevlilerince arama yapıldı. Suçun işlendiğini gösteren çok sayıda fatura, irsaliye ile boş fatura koçanları ve kaşeler ele geçirildi. Yerel mahkeme de deliller ışığında vergi kaçırma suçundan sanığa ceza kesti. Ancak temyiz aşamasında 11. Ceza Dairesi, bu kararı bozdu. Savcının talebiyle organize şube tarafından yapılan aramanın hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

'SULH CEZA HAKİMİNE BAŞVURMASI GEREKİR'

Daire, vergi suçlarıyla ilgili aramanın nasıl, kim tarafından yapılacağının 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 142. maddesi’nde düzenlendiğini hatırlattı. Buna göre bir mükellefin vergi kaçırdığına delalet eden emareler bulunursa arama için, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların gerekçeli bir yazı ile sulh ceza hakimine başvurması gerekiyor. Arama işleminin de polis tarafından değil, vergi inceleme elemanlarınca gerçekleştirilmesi şart. Vergi Kanunu’nun 7. maddesine göre polisin, sadece istenmesi halinde gerekli güvenlik önlemlerini alma görevi var.

'HUKUKEN AYKIRIDIR'

Yargıtay ayrıca, ceza dava ve soruşturmalarında aramanın olağan bir tedbir şeklinde görülmesine rağmen Vergi Hukuku’nda istisnai bir denetim yolu olduğuna dikkat çekti. Karar özetle şöyle: “Sanık hakkında vergi kaçakçılığı suçu nedeniyle arama yapma ihtiyacı doğduğuna göre, aramanın 213 sayılı kanunun 142. maddesindeki özel hükümlere göre yapılması yerine CMK’ya göre yapılması hukuka aykırıdır. Kanuna aykırı elde edilen deliller kullanılamaz. CMK uyarınca, yüklenen suç, ancak hukuka uygun şekilde elde edilmiş olan delillerle ispat edilebilir. Hükmün hukuka aykırı yöntemlerle elde edilen delile dayanması, hukuka kesin aykırılık sebebidir.”

ZAMAN
<< Önceki Haber Okul baskınıyla ilgili çarpıcı Yargıtay kararı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER