Okul müdürleri davasında ilk göreve iade kararı verildi


ESKİŞEHİR (CİHAN)- Eskişehir'de okul müdürlerinin puanlama sistemiyle atanması konusunda açılan davalardan ilki sonuçlandı. Eskişehir 1. İdare Mahkemesi, matematik öğretmeni olarak atanan Ali Aydın'ın okul müdürlüğüne dönmesine karar verdi.

Milli Eğitim'de uygulamaya konulan puanlama sistemi ile okul müdürlerinin atanması sonrasında, okul müdürlüğü görevinden alınıp öğretmen olarak atanan bazı müdürler göreve iadeleri talebiyle dava açmıştı. Bu davalardan bazılarından mahkemeler yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Konuyla ilgili ilk dava sonuçlandı. Vali Sami Sönmez İlkokulu Müdürü olarak görev yapan 20 yıllık okul müdürü Ali Aydın, Şehit Gaffar Okkan Ortaokuluna matematik öğretmeni olarak atanmıştı. Eskişehir 1. İdare Mahkemesi, Ali Aydın'ı haklı bularak göreve iadesi ve okul müdürlüğüne geri dönmesi yönünde karar verdi.

'NESNEL VE SOMUT KRİTERLERE DAYANMIYOR'

Mahkemenin gerekçeli kararında şu görüşlere yer verildi: "Ali Aydın, Vali Sami Sönmez İlkokulu Müdürü olarak görev yaparken, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmesine İlişkin Yönetmeliğin ekinde yer alan 'Görev Süreleri Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri Değerlendirme Formu' gereğince yapılan değerlendirmede 75 puan altında puan verilerek, müdürlük görevi sona ermiştir. Şehit Ali Gaffar Okkan Ortaokuluna matematik öğretmeni olarak atanmasına ilişkin işlemin haksız ve hukuka aykırı olduğu, 20 yıldır müdür olarak görev yaptığı halde yapılan değerlendirme süreci sonunda somut hiçbir bilgi ve belge yahut kamu hizmetinin yürütülmesiyle ilgili olumsuz tecziye ve soruşturması bulunmamasına rağmen müdürlük sıfatının sona erdirildiği görülmüştür. İlçe Milli Eğitim Müdürünün ve şube müdürünün haziran ve ağustos aylarında görevlerine başladığı ve değerlendirme yapacağı kişiyi tanımadan puan verdikleri, Danıştay 2. Dairesinin E:2013/10363 sayılı dosyasında yürütmesi durdurulan yönetmeliğin 21. maddesi uyarınca atanan ve hukuka aykırı bir şekilde halen görevlerine devam eden ilçe şube müdürlerince hakkında değerlendirme yapıldığı, objektiflik ölçütlerinden uzak, tamamen sendikal farklılık gözetilerek puan verildiği iddia edilerek iptali istenmiştir. Her ne kadar bazı kriterler gözlemlere dayanılarak değerlendirilebilecek ise de bazı kriterlere hayır denilerek puan vermemenin davacı hakkında somut gerekçelere ve yazılı belgelere dayanması gerektiği, davacı hakkında herhangi bir disiplin cezası bilgisine dava dosyasında yer verilmemiştir. Dava konusu değerlendirme işleminin nesnel, somut ölçme ve değerlendirme kriterlerine dayanmadığı ve bu haliyle objektiflikten uzak, soyut ve dayanıksız olması nedeniyle hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır. Müdürlük görev süresinin uzatılmamasına ilişkin işlem hukuka aykırıdır."

'DİĞER DAVALARDA DA BENZER KARAR ÇIKMASINI BEKLİYORUZ'

Eğitim-İş avukatı Önder Öztürk ile Eğitim-Sen avukatı Cem Gökçe Uyar, bu ilk karar sonrasında, diğer davalarda da benzer sonuçların çıkacağına inandıklarını söyledi. Öztürk, Vali Sami Sönmez İlkokulu Müdürü Ali Aydın'ın görevine dönmesine karar verildiğini, aynı doğrultuda yeni kararları beklediklerini ifade etti. CİHAN
<< Önceki Haber Okul müdürleri davasında ilk göreve iade kararı verildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER