Okyanuslar dünyanın en büyük 7. ekonomisi


Ekonomistlerin yaptığı bir araştırmaya göre, dünya okyanusları bir ülke olarak değerlendirilmiş olsa, bu ülkenin ekonomisi Rusya ve Brezilya ekonomilerine eşdeğer bir kapasiteye sahip olurdu.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yapılan okyanus ekonomisi ile ilgili araştırmaya göre dünya okyanuslarının toplam değeri 24 trilyon dolar ediyor ve okyanuslardan her yıl 2,5 trilyon dolarlık bir üretim yapıyor. Bu da dünya okyanuslarını dünyanın en büyük 7. ekonomisi yapıyor.

Okyanusların bu fiyat değerlendirmesi 4 ana etkene göre yapıldı. Okyanusların doğrudan üretimi, 6,9 trilyon dolar, sahillerin üretimi 7,8 trilyon dolar, ticaret ve ulaşım 5,2 trilyon dolar ve okyanusların sağladığı karbon emilimi 4,3 trilyon dolar olarak ölçüldü.

Ancak araştırmacılar verilen bu rakamsal değerlerin asılında olduğundan çok daha düşük olduğunun altını çiziyorlar. Zira denizlerden elde edilen rüzgâr enerjisi, denizlerdeki petrol ve doğalgaz kuyuları; değerlerinin hesaplanmasının imkânsızlığı nedeniyle bu tabloda yer almıyor.

WWF, devletlere okyanuslarda meydana getirdikleri olumsuz etkiler nedeniyle uyarıda bulunuyor. Zira eğer okyanuslarda insanoğlunun meydana getirdiği zararlar devam ederse; gıda zinciri, turizm, sahil koruma gibi alanlarda sorunlar yaşanacak. CİHAN
<< Önceki Haber Okyanuslar dünyanın en büyük 7. ekonomisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER