'Olmayan insan haklarına eylem paketi'
⏱ Okuma Süresi 6 dk•Yayınlanma Cumartesi, Mart 6 2021
Paylaş
X Post
Erdoğan'ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Paketi’nde “AB ile vize serbestisi görüşmelerini sürdürmek” de var. "Vaatler yerine gelmedikçe vize parkurunda kaydedilecek hız saatte SIFIR km’yi geçmez".
Banu Güven’in DW'de yayınlanan 'Olmayan insan haklarına eylem paketi' başlıklı yorumu, Erdoğan'ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Paketi’nin arka planını net bir şekilde deşifre ediyor. Güven, 'Erdoğan'ın kendi seçmen tabanını da aşan bir kitleye gelecek iki yıl içinde, seçimlere kadar iyi bir haber vermesi gerekiyor.' diyerek Türkiye'de artık esamesi bile kalmayan 'İnsan hakları' hakkında eylem planı açıklamanın anlamsızlığını vurguluyor. İşte o yorum..
"Daha güçlü bir insan hakları koruma sistemi”.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hafta içinde açıkladığıİnsan Hakları Eylem Planı'nın amacı en başta böyle tarif ediliyor. İktidar, şu an bir insan hakları koruma sistemi olduğu iddiasında yani. Her gün onca hak ihlalinin yaşandığı bir memlekette bu iddiada olmak, üzerine bir de "olmayan sistemi güçlendireceğiz” diyerek el artırmak, insanların aklıyla ve hafızasıyla dalga geçmek demek. Hem de kaçıncı kez.
Acaba bu "paketleri” yazanlar hazırlık aşamasında, sunanlar tek tek maddeleri okurken neler düşünüyorlar? Kalemlerinden ve ağızlarından çıkanların hakikati de niyetlerini de yansıtmadığını biliyor olmalılar. Onlar eylem planı üzerinde çalışırken, fonda, cezaevinde, bakımsız bir hücrede, plastik bir sandalyede son nefesini veren KHK'lı polis Mustafa Kabakçıoğlu'nun fotoğrafı var. Cumhurbaşkanı eylem planını bir müjde gibi duyururken, arkadan gazetecileri teröristlikle, ajanlıkla suçladığı konuşmaları duyuluyor. Bizler bunları hatırlıyoruz. İktidar ise işine gelmeyen ne varsa, sessize almış durumda. Böylece hakikatten kopuk şekilde siyaset yapması da kolaylaşıyor.
Eylem Planı'nın paralel dünyası
"Hiç kimse eleştirisi veya düşünce açıklaması nedeniyle özgürlüğünden yoksun bırakılamaz”. Sanki insanlar hakkında, düşünceleri, hakaret ya da şiddet içermeyen Tweetler'i nedeniyle soruşturma yürütülmüyormuş, Cumhurbaşkanı'nı eleştirdikleri için TCK 299'dan hiç dava açılmıyormuş gibi.
"Hukuk devleti, hak ve özgürlükler ile adaletin teminatı olarak her alanda tahkim edilir”. Sanki Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ya da Ahmet Altan siyasi nedenlerle değil de, hukuk devleti ilkelerine bağlı kalınarak cezaevinde tutuluyormuş gibi. Türkiye, taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin hükümlerine bire bir uyuyormuş ya da uyacakmış gibi.
Atılacak adımlar arasında da hakikatle taban tabana zıt niyetler ifade ediliyor. "Demokratik katılımı güçlendirmek için siyasi partiler ve seçim mevzuatında gerekli değişiklikler yapılması” gibi. O esnada HDP'li milletvekillerini meclisten düşürmek için binbir dolap dönüyor. HDP Diyarbakır vekili Garo Paylan, cezaevindeki eski eş başkan Selahattin Demirtaş'a "Sevgili” diye hitap ettiği için terör propagandasından yargılanmak isteniyor.
"Yargının Bağımsızlığının Güçlendirilmesi" başlığı altında ne yazdığının ise artık hiçbir önemi kalmadı zaten. Çünkü 2016'dan bu yana yargıda tepeden tırnağa kadrolaşma sağlandığını, girilemeyen alanlarda da özgür kararlar vermenin yargı mensuplarının cesaretine bağlı olduğunu biliyoruz. Bu bölümü okumak bile zaman kaybı gibi geliyor. Bu durum "Hukuki Öngörülebilirlik ve Şeffaflık” iddiasını da çöpe atıyor.
Erdoğan'ın iyi haber ihtiyacı
Asıl amaca gelince. Erdoğan'ın kendi seçmen tabanını da aşan bir kitleye gelecek iki yıl içinde, seçimlere kadar iyi bir haber vermesi gerekiyor. O hedef "Amaçlar” bölümünün Faaliyetler alt başlığında karşımıza çıkıyor: "Avrupa Birliği'ne üyelik süreci karşılıklı hak ve yükümlülükler çerçevesinde, ortaklık hukukunun yenilenme ihtiyaçları da gözetilerek kararlılıkla sürdürülecek, özellikle Vize Serbestisi Diyaloğu'nda karşılanması beklenen hususlara yönelik çalışmalara hız verilecektir.”
Vaatler yerine gelmedikçe vize parkurunda kaydedilecek hızın saatte 0 km'yi geçmeyeceğini söylemek mümkün.
Yazıyı eylem planından bir alıntıyla bitirelim: "Kabul etmek gerekir ki, ulusal ve uluslararası alanda etkin bir kurumsal yapılanmanın öngörülmediği insan hakları sistemi, temenni ve niyet bildiriminden öteye geçemeyecektir.” Sanki bir samimi bir niyet varmış gibi…
Bütün bu maddeleri dinleyip de kim ciddiye almıştır, bilmiyorum. Bildiğim, bu iktidarın memlekette de dünya alemin gözünde de demokrasi ve insan hakları konusunda tüketecek zerre kadar kredisinin kalmadığı.
Banu Güven
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Elif Eralp Liderliğindeki Sol Parti’ye Ağır Suçlamalar: SPD ve Yeşiller’de Hükümet Bölünmesi2.ABD Yaptırımları Yürürlükte: Türkiye'den Mahan Air'e Kısmi Kısıtlama, Çin Uçuşlara Devam Ediyor3.Piyasada Tarihi Çözülme: Para Piyasası Fonları Bir Haftada Yüzde 21,4 Eridi4.Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Emre Tezmen İddialarına Yalanlama: "Mehmet Şimşek ile Hiçbir Bağı Yok"!5.Berhan Şimşek’ten Mansur Yavaş’a Sert Tepki: "Güneşe Yakın Uçanlar Kanatlarını Yakar"
6.Mansur Yavaş’ın Ardından ABB Meclisi’nde İstifa Depremi: 30 Üye CHP’den Ayrıldı7.İstifa mı Etti? Ekonomi Yönetiminden Spekülasyon Uyarısı: Şimşek’ten İstifa İddialarına Net Cevap (8.İmamoğlu'ndan Sert Fon Açıklaması: 'Siyaset Ayağı Olmadan Bu Vurgun Yapılamaz'9.Erdoğan'dan Fon Krizine İlk Tepki: "Sorumluluğu Olan Kim Varsa Hukuk Önünde Hesap Sorulacak"10.Borsada yeni gelişme: 39 yıllık şirkete kayyım atandı

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER

Elif Eralp Liderliğindeki Sol Parti’ye Ağır Suçlam...

ABD Yaptırımları Yürürlükte: Türkiye'den Mahan Air...

Piyasada Tarihi Çözülme: Para Piyasası Fonları Bir...

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Emre Tezmen İddial...

Berhan Şimşek’ten Mansur Yavaş’a Sert Tepki: "Güne...







