Ombudsman Barbara John: NSU kurban yakınları, 2011'de hayata geri döndü


NSU terör örgütünün varlığı ortaya çıkalı 4 yıl oldu. Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos'un Eisenach'ta polis tarafından ölü ele geçirildiği gün, 4 Kasım 2011 Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı terör örgütün ortaya çıktığı gün olarak anılıyor.

Federal Hükümetin Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz (SPD), yıldönümü vesilesiyle Başbakanlık Binası'nda 'NSU ortaya çıkmasından sonra neler değişti?' konulu konferansa ev sahipliği yaptı. Konferans öncesi federal hükümet tarafından NSU kurbanları ile ilgilenmek için atanan ombudsman Barbara John basına değerlendirmede bulundu. John, canilerin aşırı sağcı olduğunun ortaya çıktığı '4 Kasım 2011' gününün NSU kurban yakınları açısından hayatlarında dönüm noktası olduğuna dikkat çekti.

Konferansta Ombudsman Barbara John, kurban yakınları için 4 Kasım 2011'de yeni bir hayat başladığını söyledi. Ombudsman John, NSU Davası sonuçlandıktan sonra 'Aşırı sağcı ve ırkçı şiddetin kurbanları' adlı dernek kurulacağını duyurdu.

"Bu günün 'sıradan' bir gün olarak ele alınmaması iyi" diyen John, NSU'nun ortaya çıkmasının, kurbanlar ve yakınlarının üzerindeki 'şüpheli' sıfatından kurtulmaları ve hayata yeniden başlamalarına sebep olduğunu vurguladı. NSU'nun emniyet birimleri ve istihbaratın çalışmalarıyla değil, tesadüfen bir yaşlı adam sayesinde ortaya çıktığını dile getiren John, "O emekli vatandaşa teşekkür borçluyuz. O olmasaydı kurban ve yakınları hala 'şüpheli' damgasıyla izole hayat sürmeye mahkûm olurlardı" dedi.

Kurban yakınların hayatlarının değiştiğini, bir bakıma iyileştiğini, bazılarının iş bulup çalışmaya başladığını ancak hala bazı sorunların mevcut olduğunu aktaran John, Baverya'nın kurban yakınlarına yardımcı olma konusunda 'örnek eyalet' olduğunu söyledi. John, 'Bu saldırının çifte vatandaşlıkla ne ilgisi var?' diye soran eyaletlerin olduğunu ifade etti.

YENİ DERNEK KURULACAK

John, Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde devam eden NSU Davası sonuçlandıktan sonra 'Aşırı sağcı ve ırkçı şiddetin kurbanları' adlı bir dernek kurulacağını duyurarak, Özoğuz ve Federal Hükümet'ten bu konuda destek istedi. Derneğin sadece NSU kurbanlarına yönelik olmadığına dikkat çeken John, aşırı sağcı ve ırkçı şiddetin tüm kurbanlarına yönelik olacağını, onların sesini duyurabileceği bir platform olacağını duyurdu.

John, Federal Meclis'te bugünlerde kurularak çalışmalarına başlayacak 2. NSU Komisyonu'nun "İstihbaratın (Anayasayı Koruma Teşkilatları) neden bu örgütten bihaberdi?" sorusuna cevap bulmaya çalışması gerektiğini vurguladı. CİHAN
<< Önceki Haber Ombudsman Barbara John: NSU kurban yakınları, 2011'de... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER