Ömer Şahin: Davutoğlu’nun, bu ‘boş liste’ ile Saray’a çıkılması önerisine nasıl tepki vereceği henüz bilinmiyor

Ömer Şahin: Davutoğlu’nun, bu ‘boş liste’ ile Saray’a çıkılması önerisine nasıl tepki vereceği henüz bilinmiyor

Boş liste ile Saray’a



Başbakan Ahmet Davutoğlu, beklentiler ötesi seçim başarısı kazansa da ‘kırmızı plaka’ konusunda işi hiç de kolay görünmüyor.

Başbakan Davutoğlu deneyimli bazı ‘abi’ler ile siyasete kendisinin de kazandırdığı ‘yeni’ isimlerden oluşan kadroyla yola devam etme niyetinde görülüyor.

Başbakan’ın bu niyet ve arzusu tamamen Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’ın onayına bağlı. Erdoğan’ın stratejisi çok net.

Bugünkü tabloyu ‘geçiş dönemi’ olarak gören Erdoğan başkanlık sisteminde ısrarlı. Dolayısıyla oluşacak hükümetin, gelecekteki yönetimin ‘öngösterimi’ şeklinde olması gerekiyor.

Erdoğan, anayasal yetkilerini dayanak yaparak fiili liderliğini pekiştirmekte kararlı.

Erdoğan’ın kabullenilen etkisi ve gücü karşısında AK Parti kurmayları, yeni dönemi sıkıntısız atlatabilmenin yollarını arıyor.

Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında doğması muhtemel sorunların önüne şimdiden geçmek istiyorlar. AK Parti kongresi öncesi yaşanan gerilimi hatırlayalım.

MKYK listesi Saray’a vaktinde gitmediği için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaretiyle Binali Yıldırım için bir çırpıda

900 imza toplandığı çokça konuşulmuştu. İktidar kanadında aynı sorunların yeniden yaşanması istenmiyor.

Beştepe ile Çankaya arasında sorun yaşanmasın isteyenler geçen günlerde şu formülü gündeme getiriyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’na Saray’a giderken ‘boş liste’ ile gitmesi öneriliyor. Yani, Davutoğlu kabine listesini Erdoğan’ın inisiyatifine bırakıyor. Cumhurbaşkanı uygun gördüğü yerlere isimleri yazıyor. Boşlukları ise Davutoğlu dolduruyor.

Erdoğan ile Davutoğlu’nun 1 Kasım sonrası buluşmalarında kabineyi de konuştukları tahmin ediliyor.

Davutoğlu’nun, bu ‘boş liste’ ile Saray’a çıkılması önerisine nasıl tepki vereceği henüz bilinmiyor.

Davutoğlu’nun, isimleri Saray ile özdeşleşmiş kimi milletvekilleri yerine kendisinin siyasete kazandırdığı isimleri yakın çalışma kadrosuna almak isteyeceği bilinen bir gerçek.

Sadece AK Parti’nin değil iç ve dış çevrelerin merakı, ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği.

Başbakan Davutoğlu’nun Ali Babacan’ı yeniden ekonomi dümenine oturtma isteğine Saray’ın tepkisi önemli. Babacan’ın ekonomi yerine Dışişleri ve AB Bakanlığı gibi yerlerde değerlendirilmek istendiği konuşuluyor.

AK Partili bir kurmay, yeni kabine hakkında ipucu verdi: “Cumhurbaşkanımızın belli hassasiyetleri var.

İçişleri’ne Efkan Ala, Maliye’ye Naci Ağbal, Adalet’e ise Fahri Kasırga çizgisindeki isimleri ister. Yatırımcı bakanlıklarda yani Enerji, Şehircilik, Orman, Ulaştırma gibi yerlerde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden beri beraber olduğu isimleri tercih eder. Binali Bey yatırımcı bakanlıkların moderatörü olur.”

YILDIRIM, MECLİS BAŞKANI MI OLUYOR?

Başbakan Davutoğlu ve yakın çalışma kadrosu da Cumhurbaşkanı’nın tepkisini çekmeden yola devam etme formülleri geliştiriyor.

Son günlerde konuşulan formüllerden birisi yeni dönemin en kritik bakanı olması beklenen Binali Yıldırım’la ilgili.

Davutoğlu kanadında Yıldırım’ın adı TBMM Başkanlığı için de geçmeye başladı.

Devletin 2 numaralı koltuğu onore edici bir teklif.

Davutoğlu’nun daha bir ay önce kendisine rakip olarak adı geçen bir partiliye bunu önermesinin kamuoyunda jest olarak algılanacağı düşünülüyor.

Ayrıca, ılımlı ve diyaloğa açık yapısıyla Binali Yıldırım isminin partiler arası ilişkilere özellikle anayasa değişikliği günlerinde katkı saglayacağını iddia edenler de yok değil.

Binali Yıldırım’ın ismi sürpriz olarak ortaya atılsa da TBMM Başkanlığı için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gönlündeki ismin ‘Abi’ diye hürmet ettiği İsmail Kahraman olduğu çokça konuşuluyor.

MTTB kurucu lideri ve eski Bakan Kahraman, son seçimde Erdoğan’ın yeri olan İstanbul 1’inci bölge 1’inci sıradan aday gösterilmişti.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
<< Önceki Haber Ömer Şahin: Davutoğlu’nun, bu ‘boş liste’ ile... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER